fekp WEB GORE 1140x313

       VIJESTI

 natjecaj

Do 9. svibnja na natječaj za kratku priču pristiglo je gotovo dvjesto radova, a s obzirom na male tehničke probleme odlučili smo produžiti rok za predaju priča do sutra, 10. svibnja do 23:59 sati. Nadogradite svoje internetske preglednike, šaljite priče u .doc ili. docx formatu, pročitajte propozicije natječaja i sretno! 

Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

***

Festival europske kratke priče (FEKP) povodom svog 15. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja 2016. raspisuje natječaj za kratku priču.

Ovogodišnja je tema natječaja O granicama: slobodna tema.

Natječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe, ili daju (lažnu, stvarnu?) sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince...
I/ili one teško vidljive linije upisane u nama: emotivne, iskustvene, spolne ili rodne, generacijske ili klasne, koje odjeljuju ili spajaju.

Treće, nama najzanimljivije granice jesu književne, pa vas pitamo: je li piscu u tekstu dopušteno sve, je li bezgranična sloboda umjetnosti ohola ili nužna, postoji li apsolutna sloboda unutar rečenica i ispod linije slova ili su i za priče potrebni neki pasoši?

Kako smo naveli u naslovu natječaja, tema je slobodna, dakle žiri će uzeti u obzir širok spektar interpretacije i slobodu izričaja autorā. Ako granice i postoje, u ovom natječaju ostaju propusne. Želimo vam uspješno pisanje!

 

Propozicije natječaja:

• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHSC-u (jezicima regije)
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
• priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5), a dokument mora biti priložen kao 
privitak na ovome linku
• priče se šalju isključivo 
preko obrasca na linku
• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
• natječaj je javan

Natječaj je otvoren od 19. travnja do 10. svibnja u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Deset priča koje su ušle u finale objavit ćemo 24. svibnja na festivalskoj stranici, a tri priče koje osvajaju nagrade objavljujemo na večernjem čitanju 31. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

Natječaj radimo u suradnji s Centrom za kreativno pisanjeRezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.

Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:

Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji

• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu

Druga nagrada:  Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs

• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea

• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.

 

Autorica fotografije: Martina Kenji

guote up

Ingo Schulze

 

Osjećam tugu i onda još tuge, jer sam tako rano napustio festivalsku obitelj. Ali treba manje od dvadeset sati da se probudi predivna uspomena na te dane. Ne mogu izraziti zadovoljstvo koje mi budi uspomena na vrijeme provedeno u Hrvatskoj. Duboko sam dirnut ovim iskustvom.

 

guote down