fekp banner 2017 web

       VIJESTI

una1

Žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić je na večernjem čitanju u utorak, 31. svibnja proglasio pobjednike natječaja za kratku priču 15. Festivala europske kratke priče.

Prvu je nagradu osvojila Una Vizek s pričom Međa, drugu Stefan Bošković s Fashion and Friends, a treću Zoran Lazić s pričom Kristina ide u pakao.

Pobjedničke priče, kao i ostale  finaliste, možete pročitati u rubrici Finalisti.

FEKP tim čestita pobjednicima!

***

Una Vizek. Rođena. Još u 70tim. U Zagrebu. Još uvijek sam tu. Pišem software od 9-17. Od 17-9 pišem drame. Plešem kad stignem. Ponekad skuham ručak ili se pobrinem za djecu. A i mužu katkad dam jesti. Srećom, drame se mogu pisati i dok se vješa veš. Otkad pišem uspjela sam napisati 4 cjelovečernje drame: „Pomračenje“ (2010.), je imalo javno čitanje u sklopu Dramaturškog studija - Mala noćna čitanja 2012, objavljeno je u časopisu Kazalište , te je imalo radijsku praizvedbu na Hrvatskom radiju u režiji Maria Kovača. „Posljednji poziv za Reykjavik“ (2012.) je bio u užem izboru za nagradu „Marin Držić“ za 2012. godinu. „Posljednji Hrvati“ (2013.) su imali javno čitanje u sklopu Malih noćnih čitanja 2014. „Nema života na Marsu“ je osvojilo nagradu M.Držić (3. Mjesto) za 2015. godinu.

*

STEFAN BOŠKOVIĆ je rođen 15. 2. 1983. godine u Podgorici. 2010. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavio roman “Šamaranje” koji je drugonagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”,Pobjeda, 2014. Drugo izdanje romana ”Šamaranje” OKF i CDNK, 2014. Objavio krake priče “Na samrti”, “My favorite things”, ”Transparentne životinje”, “Transkripcija”, “ Romeo i Glok”. Priče su mu prevedene na engleski, ruski I slovenački jezik. Izvedeni dramski tekstovi “ U ljubavnom trouglu” ,2013. ” Komad” , 2014. Scenarista je serijala od 16 epizoda sitkoma “ Dojč Caffe” 2015. Scenarista dugometražnog filma” Ispod mosta, među stijenama” , 2015. Scenario za kratki igrani film “Umir krvi” , 2014. Koji je pored brojnih nagrada osvojio je gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu Drama International Short Film u Grčkoj I nagradu za za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci, Kratkofil Fest 2015Scenario za kratki film “ Diler” i “ Patos”, 2014. Scenariji za nekoliko dokumentaraca.

*

Zoran Lazić, rođen u Slavonskom Brodu. Objavio roman "Ljeto u gradu", zbirke priča "Miss Krampus" i "Kalendar: priče iz Vanbalone". Koautor romana "Gori domovina" i kazališne predstave "Spektakluk", scenarist igranog filma "Narodni heroj Ljiljan Vidić", tv-serija "Zakon!" i "Bitange i princeze" te game showa "BezVeze".

Fotografija: Marina Paulenka

guote up

Ingo Schulze

 

Osjećam tugu i onda još tuge, jer sam tako rano napustio festivalsku obitelj. Ali treba manje od dvadeset sati da se probudi predivna uspomena na te dane. Ne mogu izraziti zadovoljstvo koje mi budi uspomena na vrijeme provedeno u Hrvatskoj. Duboko sam dirnut ovim iskustvom.

 

guote down