IVANA BAHUN pobjednica natječaja FEKP-a za kratku priču

Žiri u sastavu Korana Serdarević, Andrija Škare, Ivan Jozić, Vladimir Arsenić i Stjepan Balent (predsjednik) konstatirao je da se na natječaju našlo 265 priča koje su ga učinile izuzetno napetim i zanimljivim. Priče su stizale iz čitave regije, odnosno sa svih meridijana na kojima se govore bhsc jezici.

Ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak.

Naposljetku, žiri se odlučio nagraditi sljedeće priče:
Prvo mjesto i nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu, Latvija ide Ivani Bahun za priču Šamrlek

Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, Hrvatska osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču Hiraeth

Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u ide Marini Gudelj za priču Dulcinea na konjaku.

Priča Šamrlek izdvojila se majstorskim vođenjem naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću. Naizgled stišana, ona zapravo pripovijeda priču o obiteljskoj uroti i načinu da se dođe do nasljeđa.

Priča Hiraeth obilježena je čežnjom za domom koji više ne postoji, bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom. Ona, Čežnja, iznijeta je u narativu kroz nekoliko scena u kojima smo sukobljeni s tjelesnošću, plesom i (ne)mogućnosti ljubavi.

Dulcinea na konjaku pripovijeda o otkrivanju "lošeg" nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga. Fino gradiran i nijansiran, tekst nas na crnohumorni i ironični način suočava s posljedicama prečestog preispitivanja.

Žiri čestita dobitnicama i izražava zadovoljstvo zbog visoke razine kvalitete pristiglih tekstova.

Još jednom želimo zahvaliti svim autoricama i autorima koji su poslali priče, kao i organizatorima Festivala europske kratke priče na ukazanom povjerenju, te sponzorima koji su darovali vrijedne nagrade. Bez svih vas ovaj natječaj ne bi bio ovoliko kvalitetan.

 

Biografije dobitnica

Ivana Bahun rođena je u Zagrebu, gdje je i diplomirala engleski i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Radi kao profesor engleskog jezika, prevodi i povremeno volontira. Kratke priče objavljuje od 2007. godine. Piše uglavnom prozu, s poezijom koketira. Balansira između kratkih priča i prvog romana. Pohađala literarne radionice u CEKAPE-u i Booksi. Članica je književne grupe Z.L.O.

Maja-Iskra Vilotijević rođena je u Zagrebu, odrastala na Dorćolu, u Beogradu, radila i učila u Valenciji, Beču i Buenos Airesu. Magistar vizualne umjetnosti i inženjer pejzažne arhitekture. Živi i radi u Beču, na raskršću filmske produkcije i fenomena urbanizma. Voditeljica brojnih rasprava na polju politike, znanosti i planiranja gradova. Objavila knjigu "(Re)konstrukcija filmskog prostora. Kinematografski pejzaž i njegovi kodovi" za njemačko govorno područje. 

"Hiraeth" je priča iz njene još neobjavljene knjige.

Marina Gudelj rođena je 1988. godine u Splitu. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Živi u Splitu i ponekad radi u struci.
Objavljivala je na portalu Zareza i KSETa, a 2017. godina osvojila je Nagradu Sedmica i Kritična masa kratkom pričom Lee.