fbpx

Pobjednik Natječaja za kratku priču FEKP-a je – Eliša Papić!

Na ovogodišnji, šesti po redu, Natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom “Trebaš čuti ovu priču”.

Osim izvrsnog odaziva, Natječaj je još jednom pokazao da regija međusobno razumljivih jezika obiluje vrsnim kratkopričašicama i kratkopričašima, zbog čega je žiri stvarno imao pune ruke posla.

Iako se kroz više krugova čitanja i ocjenjivanja stvari obično “iskristaliziraju same od sebe”, ove godine je visoka kvaliteta prijavljenih priča dovela do izuzetno napete završnice, koja je nekim članovima žirija bila “bolja i od Eurovizije”!

Konačno je žiri, koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović, odlučio nagraditi sljedeće priče:

1. nagrada, dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, ide priči Pogreb za dvoje Eliše Papića

2. nagradu, dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, osvojila je priča U dosluhu Ive Kara-Pešića, a

3. nagrada, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea, pripala je priči Fraktal Adija Tufeka.

Čestitamo nagrađenima i još jednom zahvaljujemo svim autoricama i autorima koji su prijavili svoje priče. Zahvaljujemo i našim partnerima na vrijednim nagradama, zbog kojih ovaj Natječaj svake godine privlači pažnju brojnih već etabliranih, ali i mlađih majstora kratke priče.

Čitamo se iduće godine na novom Natječaju FEKP-a. Do tada svima želimo puno lijepih priča.

Obrazloženje žirija

Pogreb za dvoje Eliše Papića, priča koja je mogla biti nazvana i Đavo u selu, napeta je i jednostavno vas tjera da je pročitate do kraja. Međutim, daleko od toga da je posrijedi samo plot-driven narativ. Pogreb za dvoje je pun duha i kroz koketiranje s fantastikom uvodi nas u svijet zavodljivog zla.

U dosluhu Ive Kara-Pešića jedna je od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku. Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba.

Trećenagrađeni Fraktal Adija Tufeka jedostavno je ispričana ljubavna priča s podnaslovima koji se na razne načine poigravaju riječju fraktal. Tako se nižu zgode jedna za drugom, slične kao što su međusobno slični fraktali, ali ipak posve različite, kao što je svaka priča, pa i ona o nesretnoj ljubavi, posebna na svoj način.

Eliša Papić

Biografije autora nagrađenih priča

Eliša Papić rođen je 1992. u Beogradu. Osnovnu školu pohađao je u Puli, gdje je završio i jezični smjer Gimnazije Pula. Nakon toga seli u Rijeku, gdje završava Medicinski fakultet, te sudjeluje u neuroznanstvenim istraživanjima na Zavodu za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Kantautor, pisac te liječnik. Dobar dio fakulteta provodi kao član benda Elm Street Escape gdje je tekstopisac, gitarist i producent elektronskog dijela njihove glazbe. U to vrijeme objavljuje i svoj prvi roman Šest žica i Stetoskop (Naklada Bošković, 2017.) i postepeno započinje samostalno raditi svoju autorsku glazbu pod imenom Elisha (Inner World demo 2016., Outer Noise 2017., Chapters album 2018.). Godine 2019. izdaje svoj drugi album Chaos Buddy djelomično baziran na svojim kratkim pričama.

Prošle i ove godine sudjelovao je, pobijedio i bio nagrađen na više domaćih i stranih književnih festivala i natječaja.

Trenutno radi kao liječnik specijalizant neurologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te stvara novu glazbu i piše kratke priče.

Ivo Kara-Pešić rođen je 1976. u Beogradu. Magistrirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Torinu. Bavi se pisanjem, prevođenjem, osmišljavanjem i razvojem evropskih i nacionalnih projekata u kulturi. Preveo je desetak knjiga filozofije, poezije i esejistike s talijanskog na srpski i hrvatski jezik. Objavio je knjigu kratkih priča Mimoilaženja, niz eseja i priča na sajtovima Radio Slobodna  Evropa, Peščanik, Filozofski magazin, i u časopisima Rivista di Estetica, Meta, Odjek, Literat. Jedan je od osnivača nevladine organizacije Kinookus (Dubrovnik) i istoimenog food film festivala u Stonu.

Adi Tufek rođen je 1997. u Rovinju gdje je završio osnovnu i srednju školu. Trenutačno je student Filozofskog fakulteta u Zagrebu i privodi kraju preddiplomski studij lingvistike te španjolskog jezika i književnosti. Bavi se sociolingvističkim temama kao što su jezične ideologije, manjinski jezici, standardizacija, ali također uživa u hispanoameričkoj književnosti, osobito poeziji.