fbpx

FEKP19 – natječaj za kratku priču za mlade autore i autorice

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su prošle godine novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice te i sami ostali iznenađeni sjajnim odazivom. FEKP19 namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, a nadamo se da će prijava u ovoj, drugoj godini natječaja, biti još više.

Najbolje priče bit će predstavljene na FEKP-u u Rijeci, superkul festivalu koji se svojom živošću i neposrednošću, sjajnim odabirom svjetskih i domaćih pisaca i njihovih kratkih priča, pretvorio u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Kada njemu dodamo Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture i Gradsku knjižnicu Rijeka, na čijim stranicama će tri najbolje priče biti objavljene, uspjeh mladih autora i autorica je s ovom kombinacijom partnera zagarantiran.

FEKP19 želi čuti vaše misli, snove, nadanja i fantazije, u formi kratkih priča. Pozivamo vas da uzmete olovku, tipkovnicu ili touchscreen i progovorite o tome. Priču zavrtite oko teme: “Vizije budućnosti”. Kako izgleda budućnost? Što nam poručuje? Kako u budućnosti izgleda tvoj život, kvart ili ulica, odnosi s prijateljima, ljubav i rad, svijet u cjelini? Živimo li u harmoniji s prirodom i jedni s drugima ili nas muče krize i ratovi? Tko su heroji, a tko novi anti-heroji?  Žanr birate vi.

Možda vam se čini da forma dobre stare kratke priče pripada nekom drugom dobu, ali mi smo uvjereni u suprotno. Bilo da se raspisujete u porukama i statusima, ili vam dobro idu pismeni zadaci, ili pišete kriomice, za sebe, pozivamo vas da svoje priče napišete i pošaljete na naš natječaj! Na kraju krajeva, svaki umjetnik je negdje morao početi.

Naš žiri će marljivo i savjesno odraditi svoj posao, a najbolje priče, osim vječne slave, očekuju zanimljive i vrijedne nagrade.

Želimo vam dobre priče!

Propozicije natječaja

 • na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
 • prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
 • svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
 • priče duljinom ne smiju prelaziti 6.000 znakova s razmacima
 • svi autori/ce uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
 • kratke biografije trebaju biti priložene na kraju teksta priče
 • priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Arial; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
 • priče se šalju isključivo na email [email protected] uz obaveznu naznaku:
  • priče učenika osnovnih škola uz naznačen subject/predmet e-maila: FEKP19 OŠ ili FEKP19 OS
  • priče učenika srednjih škola uz naznačen subject/predmet e-maila: FEKP19 SŠ ili FEKP19 SS
 • uz priču je potrebno poslati privolu o zaštiti osobnih podataka: Obavijest o privatnosti_privola_FEKP19
 • drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
 • natječaj je javan
 • Natječaj je otvoren od 15. srpnja do 10. rujna u 23:59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Žiri i nagrade

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina, novinar i pisac Srđan Sandić i pjesnikinja Monika Herceg.

Tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku na Festival europske kratke priče. Jedna nagrada rezervirana je za osnovnoškolce, a za druge dvije pera će ukrstiti oni stariji, iz srednjih škola.

Deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju, 27. rujna na stranici Festivala (europeanshortstory.org). Tri priče koje osvajaju nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola objavljujemo u utorak, 6. listopada na večernjem čitanju u Rijeci.

Autore/ice tri najbolje priče (osim vječne slave) očekuju i boooogati poklon paketi iznenađenja Europske prijestolnice kulture!