fbpx

15. FEKP otvaramo 29. svibnja u Laubi!

vizual za web

Pridružite nam se na svečanom otvorenju 15. izdanja Festivala europske kratke priče u nedjelju, 29. svibnja u 20 sati u Laubi, Kući za umjetnost i ljude, u ulici Baruna Filipovića 23a u Zagrebu.

Festival otvaramo razgovorom o ovoogodišnjoj temi – ON/NO TRESPASSING: o granicama i ljudima

Što da pisac radi s granicom? I što ako je ono s druge strane zabranjeno – ako je prelazak prijestup, protivan ukusu ili moralu većine, ili pak volji onih koji imaju moć? O tome što sve danas pisce dovodi u zonu neovlaštenog pristupa, kako se u njoj ponašaju i prema njoj odnose, govore László Jakab Orsós, direktor P.E.N.-ova književnog festivala World Voices, što ga je u New Yorku pokrenuo Salman Rushdie, te dvoje nagrađivanih, u Hrvatskoj omiljenih pisaca sa sjevera i juga Europe, Frode Grytten i Rumena Bužarovska.

Razgovor moderiraju Miljenka Buljević i Boris Postnikov. 

Razgovor će se simultano prevoditi s engleskog na hrvatski jezik, a nakon otvorenja ostanite u Laubi i zaplešite s FEKP timom!

 

***

Petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče posvećujemo temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu — granicama i njihovim prelascima.

Gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih — kao pisce i čitatelje, kao ljudska bića?

Kad govorimo o pripovijetki, stvari se mogu činiti jednostavne: definicije se uvijek vrte oko broja likova ili broja stranica, njezina odnosa prema zapletu ili vremenu… a s druge strane granice obično je zemlja koju nazivamo roman, ili pjesma. Putuje se i istražuje slobodno, a nijedan neovlašteni pristup ovdje ne povlači „kaznu“, osim one koju mogu odmjeriti književni kritičari.

Ali što je s ljudima koji priče pišu? Ili onima kojima se priče događaju? Što je piscu „zabranjeno“ i „tuđe“, i kako se prema zabrani odnosi? Gdje se zaustavljamo u životu, a gdje u umjetnosti? Što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica —kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim? I zašto nekad jednostavno moramo preko?

Dijalog koji ćemo u društvu pisaca s četiriju kontinenata potaknuti o svakome od tih pitanja može nas odvesti bilo kamo. Hassan Blasim (Irak/Finska), Rumena Bužarovska (Makedonija), Afonso Cruz (Portugal), Frode Grytten (Norveška), Drago Jančar (Slovenija), Yuri Herrera (Meksiko), Kerry Hudson (Škotska/UK), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Bel Olid (Katalonija/Španjolska), Samanta Schweblin (Argentina), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Cosmin Perţa (Rumunjska), Lina Wolff (Švedska)… samo su neki od iznimnih pisaca koji će uz sjajne hrvatske autore promišljati granice i zabrane, pomažući nam da ih oko sebe prepoznamo i — možda, u nama samima — prekoračimo.

Roman Simić, direktor Festvala europske kratke priče