fbpx

Program 2023

FESTIVAL OF THE EUROPEAN SHORT STORY

Zagreb / Zadar 14. – 18. 6. 2023.
Razum i osjećaji / Sense and sensibility
www.europeanshortstory.org
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor

Zagreb

Srijeda, 14. lipnja | Wednesday, June 14
20.00
Otvaranje FEKP-a 2023.

Sestre po oružju | Sisters in arms
SHIDA BAZYAR
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
„O sadašnjosti koja gori jedino se i može pisati tako da forma i jezik postanu oboje: i upaljač i vatra.”
Tom vatrom, i tom sadašnjošću koja gori u briljantnom romanu Nas tri njemačke autorice Shide Bazyar otvaramo 22. FEKP, izdanje naslovljeno Razum i osjećaji. O bijesu i prkosnoj energiji koja je uzburkala suvremenu njemačku književnost te o knjizi o trima mladim ženama koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, sa Shidom Bazyar govori spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom, Mima Simić. Neka bude vatra.
Moderira | Moderated by: Mima Simić
Vintage Industrial Bar, Savska 160

Četvrtak, 15. lipnja | Thursday, June 15
18.00
Zapadnjačke priče: Sándor Jászberényi

Razgovor | Conversation
„U teoriji bi razumijevanje koliko je sve besmisleno trebalo voditi u empatiju, ali moje priče pokazuju drukčije – jednostavno, svijet je okrutno i zlo mjesto. U krivu ste kad sugerirate da u mojim pričama nema suosjećanja – naprotiv, one su pune empatije, a ono čega u njima nema jest moraliziranje. Taj dio prepuštam čitateljima.”

Zapadnjačke priče naslov je još jedne sjajne, na hrvatski jezik prevedene zbirke pripovijedaka u kojoj nas Sándor Jászberényi i njegov prozni alter ego Daniel Maros vode u srce tame. O pričama koje svijet presijecaju od New Yorka i Londona, preko kurdskih izbjegličkih kampova u Siriji, pa sve do ratom zahvaćene Ukrajine ili migrantskih naselja u rodnoj mu Mađarskoj – s piscem i ratnim reporterom razgovara nagrađivani dvojac: novinar i publicist Jerko Bakotin te prevoditeljica Patricija Horvat.
Moderiraju | Moderated by: Jerko Bakotin & Patricija Horvat
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

19.30
Jezerska voda nikad nije slatka: Giulia Caminito
Razgovor | Conversation
„Društveni roman koji razotkriva laž u koju svi vjerujemo: da uz dobro obrazovanje svi možemo postati netko i nešto.”

U godinama dvijetisućitim, u koje je Giulia Caminito smjestila svoj dirljiv, ljutit, moćan i naglavce izvrnut bildungsroman Jezerska voda nikad nije slatka, velike političke i građanske bitke više ne postoje, a važno je jedino izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Neispunjena obećanja “bolje budućnosti” i razočaranje čitave jedne generacije u ovom bestseleru nagrađenom uglednim nagradama Strega Off i Campiello ranjivost pretvaraju u bijes, a o tome gdje nas sve bijes može odvesti s autoricom će razgovarati Tatjana Peruško.
Moderira | Moderated by: Tatjana Peruško
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Sándor Jászberényi, Ivan Jozić, Sara Mesa, Andrija Škare
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Status jedne od najcjenjenijih, najnagrađivanijih i najprodavanijih suvremenih španjolskih autorica Sara Mesa stekla je svojim uznemirujućim pripovijetkama i romanima, a tvrdokuhane priče Sándora Jászberényija u vrhunskom prijevodu Xenie Detoni domaćoj su publici već izbijale dah iz pluća. Uz prvi hrvatski nastup dvoje sjajnih europskih autora nudimo dvojicu odličnih, a naših: kratke-kratke priče Ivana Jozića i novozagrebački urbani šarm Andrije Škare; ne propustiti!
Moderiraju | Moderated by: Mima Simić, Roman Simić, Gea Vlahović
Vintage Industrial Bar, Savska 160

ZADAR

Petak, 16. lipnja/ Friday, June 16
19.00
Dalmacija Noir | Dalmatia Noir
Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić, Lada Vukić
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
“Dalmacija nije samo plavetnilo neba i mora, blještavilo sunca i plaža, hedonizam spize i vina s opijajućim mirisima Mediterana i zvučnom kulisom cvrčaka i galebova. Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir, kojeg se u ovoj zbirci dohvatilo petnaest pisaca kako bi ZaPisali svoje priče u žanru koji na vidjelo iznosi i dalmatinsku crnu kroniku.”

U našoj književnosti noir Dalmacija tamno je zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. I u zborniku što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić njezini mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti. Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta. Moderira pisac i Dalmatinac: Edi Matić.
Moderira | Moderated by: Edi Matić

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Shida Bazyar, Marinko Koščec, Sara Mesa, Želimir Periš
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Roman Nas tri Shide Bazyar njemačkom je književnošću odjeknuo kao bomba. Bespoštedni bijes koji nosi jednu od njegovih junakinja, gorivo je naizgled posve različito od onog koje pokreće junakinje španjolske književne zvijezde Sare Mesa. Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš.
Moderiraju | Moderated by: Gordana Matić, Patricija Horvat, Roman Simić 

Subota, 17. lipnja | Saturday, June 17
19.00
Pjesme i priče | Poems and Stories
Senko Karuza i Miroslav Mićanović
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Senko Karuza i Miroslav Mićanović poeziju i kratku prozu već godinama pletu u opuse u kojima je teško reći raste li priča iz pjesme, ili pjesma crpi i stasava iz priče. A budući da je igra skrivanja (ili razotkrivanja) takvoga pretpostavljenog prvenstva i srodstva pjesme i priče ovom festivalu mila baš kao i njima dvojici, za ulogu đavoljeg odvjetnika imenuje se vrstan poznavatelj i ponešto pristran praktikant: Zoran Ferić.
Moderira | Moderated by: Zoran Ferić

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Giulia Caminito, Sándor Jászberényi, Zoran Ferić, Edo Popović, Marina Vujčić
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Bez obzira na to govore li o Ukrajini, Siriji, SAD-u, Mađarskoj ili Italiji, svijet u koji nas vode priče Giulije Caminito i Sándora Jászberényija nije najbolji, a još manje najpravedniji od svih mogućih svjetova. Pobjednike određuje lutrija moći i nemoći, klase i geografije, a poetičan, kirurški precizan jezik proslavljene talijanske spisateljice i mađarskog pisca samo ističu okrutnost mjesta na kojemu smo se zatekli. O tome možemo li svijet popraviti ljubavlju, humorom, aktivizmom ili povlačenjem iz njega odgovara troje izvrsnih pisaca: Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić.
Moderiraju | Moderated by: Ana Bukvić, Patricija Horvat, Roman Simić

Zagreb

Nedjelja, 18. lipnja | Sunday, June 18
Zatvaranje FEKP-a 2023.
2023 FESS Closing Party

20.00
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Ivica Prtenjača, Josip Radić i Lovorka Sršen, Roman Simić
U dvadeset godina Festivala europske kratke priče Romana Simića upoznali smo kao umjetničkog direktora, pokretača dobrog raspoloženja, majstorskog moderatora i neumornog entuzijasta, a sada na pozornicu dolazi kao – pisac. Ovu vruću situaciju s njim će podijeliti bard Ivica Prtenjača sa svojim proznim i poetskim divotama, a kao glazbeni (i ne samo glazbeni!) gosti dolaze Josip Radić (Valentino Bošković, Kensington Lima, Izgubljeni vikend) i Lovorka Sršen kao jedan od najsvježijih glasova na domaćoj kantautorskoj sceni. Moderiraju živahni Jozić i žovijalni Škare.
Moderiraju | Moderated by: Ivan Jozić & Andrija Škare
Mali pogon Tvornice, Ljudevita Posavskog 1

Mjesta / Venues

Zagreb: Knjižara Fraktura, Kneza Mislava 17; Vintage Industrial Bar, Savska 160; Mali pogon Tvornice, Ljudevita Posavskog 1

Zadar: Kazalište lutaka, Sokolska ulica 1