fbpx
una vizek

Pobjednici natječaja za najbolju kratku priču FEKP-a 2016.

Žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić na večernjem čitanju u utorak, 31. svibnja proglasio je nagrađene na  Natječaju za kratku priču 15. Festivala europske kratke priče.

Prvu je nagradu osvojila Una Vizek s pričom Međa, drugu Stefan Bošković s Fashion and Friends, a treću Zoran Lazić s pričom Kristina ide u pakao.

Sve priče koje su ušle u finale izbora za nagrade, možete pročitati ovdje.

FEKP čestita nagrađenima i zahvaljujemo svim autoricama i autorima na sudjelovanju u Natječaju!

O outorima nagrađenih priča

Una Vizek. Rođena. Još u 70tim. U Zagrebu. Još uvijek sam tu. Pišem software od 9-17. Od 17-9 pišem drame. Plešem kad stignem. Ponekad skuham ručak ili se pobrinem za djecu. A i mužu katkad dam jesti. Srećom, drame se mogu pisati i dok se vješa veš. Otkad pišem uspjela sam napisati 4 cjelovečernje drame: “Pomračenje” (2010.), je imalo javno čitanje u sklopu Dramaturškog studija – Mala noćna čitanja 2012, objavljeno je u časopisu Kazalište , te je imalo radijsku praizvedbu na Hrvatskom radiju u režiji Maria Kovača. “Posljednji poziv za Reykjavik” (2012.) je bio u užem izboru za nagradu Marin Drži“ za 2012. godinu. Posljednji Hrvati (2013.) su imali javno čitanje u sklopu Malih noćnih čitanja 2014. Nema života na Marsu je osvojilo nagradu M.Držić (3. Mjesto) za 2015. godinu.

*

Stefan Bošković je rođen 15. 2. 1983. godine u Podgorici. 2010. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavio roman Šamaranje koji je drugonagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”,Pobjeda, 2014. Drugo izdanje romana Šamaranje OKF i CDNK, 2014. Objavio krake priče Na samrti, My favorite things, Transparentne životinje, Transkripcija, Romeo i Glok. Priče su mu prevedene na engleski, ruski I slovenački jezik. Izvedeni dramski tekstovi U ljubavnom trouglu, 2013. Komad, 2014. Scenarista je serijala od 16 epizoda sitkoma Dojč Caffe 2015. Scenarista dugometražnog filma Ispod mosta, među stijenama, 2015. Scenario za kratki igrani film Umir krvi, 2014. Koji je pored brojnih nagrada osvojio je gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu Drama International Short Film u Grčkoj i nagradu za za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci, Kratkofil Fest 2015. Scenario za kratki film Diler i Patos, 2014. Scenariji za nekoliko dokumentaraca.

*

Zoran Lazić, rođen u Slavonskom Brodu. Objavio roman Ljeto u gradu, zbirke priča Miss Krampus i Kalendar: priče iz Vanbalone. Koautor romana Gori domovina i kazališne predstave Spektakluk, scenarist igranog filma Narodni heroj Ljiljan Vidić, tv-serija Zakon! i Bitange i princeze te game showa BezVeze.


Fotografija: Marina Paulenka