fbpx

Zagreb

FESTIVAL OF THE EUROPEAN SHORT STORY

Zagreb / Zadar 14. – 18. 6. 2023.
Razum i osjećaji / Sense and sensibility
www.europeanshortstory.org
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor

Zagreb

Srijeda, 14. lipnja | Wednesday, June 14
20.00
Otvaranje FEKP-a 2023.

Sestre po oružju | Sisters in arms
SHIDA BAZYAR
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
„O sadašnjosti koja gori jedino se i može pisati tako da forma i jezik postanu oboje: i upaljač i vatra.”
Tom vatrom, i tom sadašnjošću koja gori u briljantnom romanu Nas tri njemačke autorice Shide Bazyar otvaramo 22. FEKP, izdanje naslovljeno Razum i osjećaji. O bijesu i prkosnoj energiji koja je uzburkala suvremenu njemačku književnost te o knjizi o trima mladim ženama koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, sa Shidom Bazyar govori spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom, Mima Simić. Neka bude vatra.
Moderira | Moderated by: Mima Simić
Vintage Industrial Bar, Savska 160

Četvrtak, 15. lipnja | Thursday, June 15
18.00
Zapadnjačke priče: Sándor Jászberényi

Razgovor | Conversation
„U teoriji bi razumijevanje koliko je sve besmisleno trebalo voditi u empatiju, ali moje priče pokazuju drukčije – jednostavno, svijet je okrutno i zlo mjesto. U krivu ste kad sugerirate da u mojim pričama nema suosjećanja – naprotiv, one su pune empatije, a ono čega u njima nema jest moraliziranje. Taj dio prepuštam čitateljima.”

Zapadnjačke priče naslov je još jedne sjajne, na hrvatski jezik prevedene zbirke pripovijedaka u kojoj nas Sándor Jászberényi i njegov prozni alter ego Daniel Maros vode u srce tame. O pričama koje svijet presijecaju od New Yorka i Londona, preko kurdskih izbjegličkih kampova u Siriji, pa sve do ratom zahvaćene Ukrajine ili migrantskih naselja u rodnoj mu Mađarskoj – s piscem i ratnim reporterom razgovara nagrađivani dvojac: novinar i publicist Jerko Bakotin te prevoditeljica Patricija Horvat.
Moderiraju | Moderated by: Jerko Bakotin & Patricija Horvat
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

19.30
Jezerska voda nikad nije slatka: Giulia Caminito
Razgovor | Conversation
„Društveni roman koji razotkriva laž u koju svi vjerujemo: da uz dobro obrazovanje svi možemo postati netko i nešto.”

U godinama dvijetisućitim, u koje je Giulia Caminito smjestila svoj dirljiv, ljutit, moćan i naglavce izvrnut bildungsroman Jezerska voda nikad nije slatka, velike političke i građanske bitke više ne postoje, a važno je jedino izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Neispunjena obećanja “bolje budućnosti” i razočaranje čitave jedne generacije u ovom bestseleru nagrađenom uglednim nagradama Strega Off i Campiello ranjivost pretvaraju u bijes, a o tome gdje nas sve bijes može odvesti s autoricom će razgovarati Tatjana Peruško.
Moderira | Moderated by: Tatjana Peruško
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Sándor Jászberényi, Ivan Jozić, Sara Mesa, Andrija Škare
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Status jedne od najcjenjenijih, najnagrađivanijih i najprodavanijih suvremenih španjolskih autorica Sara Mesa stekla je svojim uznemirujućim pripovijetkama i romanima, a tvrdokuhane priče Sándora Jászberényija u vrhunskom prijevodu Xenie Detoni domaćoj su publici već izbijale dah iz pluća. Uz prvi hrvatski nastup dvoje sjajnih europskih autora nudimo dvojicu odličnih, a naših: kratke-kratke priče Ivana Jozića i novozagrebački urbani šarm Andrije Škare; ne propustiti!
Moderiraju | Moderated by: Mima Simić, Roman Simić, Gea Vlahović
Vintage Industrial Bar, Savska 160

Nedjelja, 18. lipnja | Sunday, June 18
Zatvaranje FEKP-a 2023.
2023 FESS Closing Party

20.00
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Ivica Prtenjača, Josip Radić i Lovorka Sršen, Roman Simić
U dvadeset godina Festivala europske kratke priče Romana Simića upoznali smo kao umjetničkog direktora, pokretača dobrog raspoloženja, majstorskog moderatora i neumornog entuzijasta, a sada na pozornicu dolazi kao – pisac. Ovu vruću situaciju s njim će podijeliti bard Ivica Prtenjača sa svojim proznim i poetskim divotama, a kao glazbeni (i ne samo glazbeni!) gosti dolaze Josip Radić (Valentino Bošković, Kensington Lima, Izgubljeni vikend) i Lovorka Sršen kao jedan od najsvježijih glasova na domaćoj kantautorskoj sceni. Moderiraju živahni Jozić i žovijalni Škare.
Moderiraju | Moderated by: Ivan Jozić & Andrija Škare
Mali pogon Tvornice, Ljudevita Posavskog 1

Mjesta / Venues

Zagreb: Knjižara Fraktura, Kneza Mislava 17; Vintage Industrial Bar, Savska 160; Mali pogon Tvornice, Ljudevita Posavskog 1