fbpx

Program 2019 Rijeka

18. Festival europske kratke priče

TEMA: HOMO NARRANS

(Zagreb – Rijeka; 2. – 7. lipnja 2019.)

FEKP se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Program u PDF-u možete preuzeti ovdje.

RIJEKA

SRIJEDA, 5. LIPNJA
12.00
DOBRO DOŠLI U RIJEKU
PRIJAM U GRADSKOJ VIJEĆNICI

18.00
IZLOŽBA
#NEovisne: Napisati sebe
Udruga za pomoć ovisnicima “Vida” otvorila je poziv za sve žene, a posebice žene koje su se nosile ili se još uvijek nose s problemom ovisnosti, bilo osobnim ili u obitelji, da dostave kreativne radove koji govore o njihovu problemu i borbi o uspjesima i padovima, gubicima i naučenim lekcijama. Jedan od ciljeva bio je “napisati sebe”.
BOOK CAFFE DNEVNI BORAVAK, CIOTTINA 12A, RIJEKA

18.00
RAZGOVOR
Alan Titley, Eley Williams
Moderiraju:  Aidan O’Malley, Antonija Primorac
FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI, ODSJEK ZA ANGLISTIKU, PREDAVAONICA F-139, SVEUČILIŠNA AVENIJA 4, RIJEKA

19.00
U SURADNJI S CEKAPEOM
RAZGOVOR I PROJEKCIJA FILMOVA
Riječke taksi-priče
Željka Horvat Čeč, Davor Mandić, Dunja Matić, Tea Tulić, Milan Zagorac
Petero riječkih taksista i petero riječkih pisaca (jer tko umije pričati bolje od njih!) susrelo se oko pet riječkih priča koje (jer tako to biva s dobrom književnošću) ne govore samo o Rijeci. Od vožnje preko razgovora do teksta – o tome kako su nastajale priče u projektu Vozim ti priču razgovaramo s autorima ove uzbudljive književne vožnje Rijekom, a prikazujemo i 5 kratkih filmova nastalih u suradnji s riječkim taksistima i piscima (autori: Maša Drndić i Igor Paulić).
MODERIRA: VID BARIĆ
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA

20.30
ČITANJE
HOMO NARRANS
Elvis Malaj (alb/ita), Antonio Ortuño (mex), Goran Samardžić (bih), Alan Titley (irl), Tea Tulić (hrv), Eley Williams (gbr)
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA

ČETVRTAK, 6. LIPNJA
19.00
RAZGOVOR
Pisci i migracije
Andrés Neuman, Antonio Ortuño
U početku bijaše migracija. Ne samo ona koja je nakon Španjolskog građanskog rata roditelje Andrésa Neumana odvela u Argentinu, a roditelje Antonia Ortuña u Meksiko − već i one kojima se njih dvojica u svojim djelima vraćaju: migracija kao nužda, kao potreba, kao izbor, možda i kao sudbina. Dobitnici prestižnih nagrada, autori koje je ugledni časopis Granta proglasio ponajboljim novim romanopiscima španjolskog jezika govore o granicama i prelascima, u književnosti i izvan nje.
MODERIRA: ELA VAROŠANEC
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA

20.30
LITERARY EUROPE LIVE PLUS
ČITANJE I DODJELA NAGRADE FEKP19 – NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU ZA MLADE AUTORE
HOMO NARRANS
Senko Karuza (hrv), Dunja Matić (hrv), Colum McCann (irl/usa), Semezdin Mehmedinović (bih/usa), Andrés Neuman (arg/esp), Adania Shibli (pse)
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA 

PETAK, 7. LIPNJA
11.00
ČITANJE DOBITNIKA NAGRADE FEKP19 – NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU ZA MLADE AUTORE
MORAŠ ČUTI OVU PRIČU
Mlade priče, priče mladih, više-manje vršnjaka ovoga festivala – onih nagrađenih i onih koji su fekp nagradili svojim tekstovima – sačuvali smo za sam kraj riječkog dijela programa. Koje to priče moramo čuti od onih koji dolaze, onih koju su već tu? S hrabrim klincima s pričom razgovara riječki autor, strip-crtač i mentor, vječni Enver Krivac.
MODERIRA: ENVER KRIVAC
RIHUB, UL. IVANA GROHOVCA 1/A, RIJEKA

MJESTA
RIJEKA: OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8; BOOK CAFFE DNEVNI BORAVAK, CIOTTINA 12A; FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI, SVEUČILIŠNA AVENIJA 4 / RIHUB, UL. IVANA GROHOVCA 1/A;