fbpx

O FEKP-u

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi.

Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađujemo studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Na FEKP-u su predstavljeni ugledni europski književni festivali, a po ugledu na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu je pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.

Osim gostovanja stranih autora u Hrvatskoj, Festival je imao čast dogovoriti i više europskih gostovanja hrvatskih pisaca. Surađujemo s uglednim organizacijama, inicijativama i institucijama širom Europe. U suradnji s gradom Zadrom Festival je u Zadru osnovao rezidenciju za pisce, u kojoj će svake godine boraviti po jedan sudionik FEKP-a.

Partneri su nam jaka mjesta kulture, prostori i klubovi u kojima živi književnost Zagreba, Rijeke, Zadra, Osijeka… Podupiru nas Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba, Grad Rijeka, Grad Zadar, europski kulturni instituti sa sjedištem u Zagrebu, veleposlanstva Nizozemske, Švedske, Poljske, Španjolske, SAD… Naši su medijski pokrovitelji neki od najjačih domaćih medija. Na ovom festivalu čita se, raspravlja, kuha, predstavljaju se knjige, prikazuju filmovi, održavaju koncerti… Imamo najbolju publiku, najbolje volontere i najbolju ekipu koja brine.

Volimo to što radimo.
Ima li boljih razloga za slavlje?

 

Dosadašnja izdanja Festivala, njegove teme i gradovi partneri:

2002. – priča se o izletu u neku klet 😉

2003. – Osijek i Beli Manastir

2004. – Hvar

2005. – Zadar

2006. – Rijeka

2007. – Split

2008. – Dubrovnik, zemlja partner: Škotska

2009. – Zadar, zemlja partner: Irska

2010. – Rijeka, zemlja partner: Katalonija

2011. – Split

2012. – Pazin, zemlja partner: Nizozemska

2013. – Varaždin, zemlja partner: Vels

2014. – Šibenik, zemlja partner: Brazil

2015. – Rijeka, tema: Amerike

2016. – Rijeka, tema: ON/NO TRESPASSING: o granicama i ljudima

2017. – Rijeka, tema: Luka Europa

2018. – RIjeka, tema: Nasljeđe

2019. – Rijeka, tema: Homo narrans

2020. – Rijeka, tema: Luka različitosti; Partner: Hay Festival

2021. – Vis, Hvar, tema: Otoci