fbpx

Zadar

FESTIVAL OF THE EUROPEAN SHORT STORY

Zagreb / Zadar 14. – 18. 6. 2023.
Razum i osjećaji / Sense and sensibility
www.europeanshortstory.org
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor

ZADAR

Petak, 16. lipnja/ Friday, June 16
19.00
Dalmacija Noir | Dalmatia Noir
Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić, Lada Vukić
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
“Dalmacija nije samo plavetnilo neba i mora, blještavilo sunca i plaža, hedonizam spize i vina s opijajućim mirisima Mediterana i zvučnom kulisom cvrčaka i galebova. Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir, kojeg se u ovoj zbirci dohvatilo petnaest pisaca kako bi ZaPisali svoje priče u žanru koji na vidjelo iznosi i dalmatinsku crnu kroniku.”

U našoj književnosti noir Dalmacija tamno je zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. I u zborniku što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić njezini mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti. Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta. Moderira pisac i Dalmatinac: Edi Matić.
Moderira | Moderated by: Edi Matić

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Shida Bazyar, Marinko Koščec, Sara Mesa, Želimir Periš
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Roman Nas tri Shide Bazyar njemačkom je književnošću odjeknuo kao bomba. Bespoštedni bijes koji nosi jednu od njegovih junakinja, gorivo je naizgled posve različito od onog koje pokreće junakinje španjolske književne zvijezde Sare Mesa. Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš.
Moderiraju | Moderated by: Gordana Matić, Patricija Horvat, Roman Simić 

Subota, 17. lipnja | Saturday, June 17
19.00
Pjesme i priče | Poems and Stories
Senko Karuza i Miroslav Mićanović
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Senko Karuza i Miroslav Mićanović poeziju i kratku prozu već godinama pletu u opuse u kojima je teško reći raste li priča iz pjesme, ili pjesma crpi i stasava iz priče. A budući da je igra skrivanja (ili razotkrivanja) takvoga pretpostavljenog prvenstva i srodstva pjesme i priče ovom festivalu mila baš kao i njima dvojici, za ulogu đavoljeg odvjetnika imenuje se vrstan poznavatelj i ponešto pristran praktikant: Zoran Ferić.
Moderira | Moderated by: Zoran Ferić

20.30
Razum i osjećaji | Sense and sensibility
Giulia Caminito, Sándor Jászberényi, Zoran Ferić, Edo Popović, Marina Vujčić
Razgovor i čitanje | Conversation and Reading
Bez obzira na to govore li o Ukrajini, Siriji, SAD-u, Mađarskoj ili Italiji, svijet u koji nas vode priče Giulije Caminito i Sándora Jászberényija nije najbolji, a još manje najpravedniji od svih mogućih svjetova. Pobjednike određuje lutrija moći i nemoći, klase i geografije, a poetičan, kirurški precizan jezik proslavljene talijanske spisateljice i mađarskog pisca samo ističu okrutnost mjesta na kojemu smo se zatekli. O tome možemo li svijet popraviti ljubavlju, humorom, aktivizmom ili povlačenjem iz njega odgovara troje izvrsnih pisaca: Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić.
Moderiraju | Moderated by: Ana Bukvić, Patricija Horvat, Roman Simić

Mjesta / Venues

Zadar: Kazalište lutaka, Sokolska ulica 1