fbpx

Propozicije i prijava 2015

FEKP & CeKaPe – Natječaj za kratku priču!

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE (FEKP) u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) povodom svog 14. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja 2015. raspisuje natječaj za kratku priču.

Kultni su i svima znani stihovi „Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy…“. No ta se antologijska „neka druga slika“ Johnnyja Štulića ne proteže samo „od Aljaske do Meksika“, nego i dalje preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn. Prostor je to Amerikā iz kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos. I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se bejzbol i svira rock ‘n’ roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron… odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za kratku priču.
I zato pozivamo autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju da nam se jave pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način u svojim pričama tematiziraju „Amerike“ i/ili ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, na što ih tjeraju i nagone…

Propozicije natječaja:

• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji pišu na BHS-u (jezicima regije),
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče,
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima,
• priče trebaju biti napisane na računalu spremljene u doc. ili docx. formatu (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5) te dokument mora biti priložen kao privitak na linku,
• priče se šalju isključivo preko obrasca na linku,
• drugačije poslani prilozi neće biti uzeti na razmatranje,
• natječaj je javan.

Natječaj je otvoren od 20. travnja do 10. svibnja u ponoć. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Natječaj radimo u suradnji s prijateljima FEKP-a: Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.

Nagrade:

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:

Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija

• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu.

Termin boravka: ožujak 2016.

Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs

• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove.

Termin boravka: 2016.

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a

• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog autora.

Termin ljetne škole: 2015.

Žiri je sastavljen od pisaca, urednika, novinara, književnih kritičara:

Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Pobjednik/ca će biti proglašen na večernjem čitanju FEKP-a, u utorak 2. lipnja u 20.30 h, u polukružnoj dvorani Teatra &TD (Zagreb, Savska 25), a pobjedničku priču autor/ica će čitati na završnoj večeri FEKP-a 5. lipnja.