fbpx

21. Festival europske kratke priče oduševio publiku

Jedan od najiščekivanijih književnih festivala, popularni FEKP, počeo je u Zagrebu 5. lipnja susretom stranih i domaćih pisaca, prevoditelja, izdavača te prijatelja festivala oko ukusnih delicija koje su pripremili poznati književnici Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Nikola Petković. Ovakva prijateljska dobrodošlica koju hrvatski pisci pripreme za svoje kolege iz drugih zemalja najbolji je uvod u festivalski šušur i početak novih prijateljstava, ističu organizatori.

Na službenom otvorenju FEKP-a nastupio je Hanif Kureishi, najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala. U razgovoru s Romanom Simićem brojnim je obožavateljima u prepunoj dvorani pričao o svom radu, književnim inspiracijama, društvenim previranjima i radikalizaciji društva, a otkrio je i neke anegdote o svojim školskim kolegama – Davidu Bowieju i Billyju Idolu. S Kureishijem je u Hrvatsku doputovao i njegov sin Carlo Kureishi, koji se bavi pisanjem proze i scenarija za filmove i serije, a hrvatskoj se publici predstavio u razgovoru sa Svenom Popovićem, sinom Ede Popovića. Mladi su autori povlačili paralele između svojih književnih početaka, afirmacije na sceni te naslijeđa i odnosa sa slavnim očevima.

Na kraju prve festivalske večeri održao se likovno-glazbeni performans animatora, ilustratora i slikara Danijela Žeželja uz glazbu Alena i Nenada Sinkauza te džezista Marca Quarantotta.

Novu zbirku priča „Izvještaj o generaciji“ predstavio je Dalibor Šimpraga, autor kultne knjige „Kavice Andreja Puplina“, od čijeg je izlaska prošlo dvadeset godina te je publika s veseljem dočekala još jednu generacijsku smotru ovog uglednog književnika i novinara. Poznati talijanski autor Andrea Bajani predstavio je svoju „Knjigu domova“, koja je u izdanju Frakture upravo prevedena na hrvatski jezik. Program „Regija i ja: Me & Yu“ okupio je jaka regionalna imena: Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Danilo Lučić u razgovoru s Borisom Postnikovim pričali su o postjugoslavenskom književnom prostoru.

Na večernjem čitanju u ponedjeljak 6. lipnja svoje priče uživo su čitali Andrea Bajani iz Italije, Patricia Esteban Erlés iz Španjolske i palestinsko-islandski autor Mazen Maarouf, a Michael Fehr iz Švicarske zatvorio je večer sjajnom izvedbom svojih tekstova u kombinaciji pripovijedanja i pjevanja.

Fotografija: Nera Simic/Cropix