fbpx

Brazilski pisci u Zagrebu i Šibeniku!

 

Dinamiku suvremene brazilske književne scene domaćoj će književnoj publici predstaviti João Paulo CuencaAna Paula MaiaJoão Anzanello CarrascozaPaula Parisot!

Nakon Irske, Škotske, Katalonije, Nizozemske i Velsa, zemlja-partner Festivala u 2014. je Brazil, što je prvo opsežnije predstavljanje uživo ove velike književnosti u Hrvatskoj. Dinamiku suvremene brazilske književne scene domaćoj će književnoj publici predstaviti četvoro autora: João Paulo Cuenca (uvršten u Grantin popis najboljih suvremenih brazilskih pisaca do 40 godina), Ana Paula Maia (koju kritičari nazivaju “kombinacijom Dostojevskog i Tarantina”), João Anzanello Carrascoza (dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima i najznačajnije brazilske nagrade Jabuti, u 2006.) te Paula Parisot (finalistica posljednje nagrade Jabuti).

Uz njih, na zagrebačkim i šibenskim pozornicama od 1. do 6. lipnja nastupat će ponajbolji europski pisci: prozaik i mislilac Robert Menasse (Austrija), ugledni britanski prozni dvojac Jon McGregor i škotska autorica Jenni Fagan; nizozemski hit-pisac Tommy Wieringa, dobitnica Europske nagrade za književnost Marica Bodrožić (Njemačka); latvijska autorica Kristine Želve, nagrađivana slovenska spisateljica Vesna Lemaič, Talijan Paolo Cognetti, Damir Uzunović (BiH)… rame uz rame s domaćim autorima (Ž. Periš, D. Glamuzina, Z. Ferić, E. Popović, E. Imamović, M. Hrgović, S. Karuza, I. Simić Bodrožić, Z. Pilić, S. Horvat…)!

Festival europske kratke priče najstariji je europski festival posvećen ovoj književnoj formi, manifestacija koja već 13 godina na domaćim pozornicama spaja vrhunske svjetske i ponajbolje hrvatske kratkopričaše. Ovaj nesvakidašnji festival, međutim, ne zadovoljava se samo „klasičnim“ programima – na njemu, umjesto svečanog otvorenja, domaći pisci-kulinari svoje inozemne kolege dočekuju ručkom dobrodošlice, organiziraju se prevoditeljske radionice, u suradnji s europskim kulturnim institucijama dijele se stipendije i studijski boravci perspektivnim mladim prevoditeljima, objavljuju se antologije, a u suradnji s Gradom Zadrom već 5 godina djeluje i rezidencija za europske pisce u Zadru. Pljesak domaće publike dosad je ispratio preko 150 gostiju iz tridesetak zemalja svijeta (među njima i dobitnike najuglednijih svjetskih nagrada poput Bookerove, Pulitzerove, nagrada Independent, Dublin IMPAC te američke National Book Award), tekstove koji su odzvanjali na „velikim“ i „malim“ jezicima (islandski, baskijski, hebrejski, katalonski, malteški, velški…), dok ga je u knjižnom projektu-blizancu FEKP-a, ediciji Antologije europske kratke priče, moglo zaslužiti 18 vrijednih izbora, zemljovida onoga što je prezent, a vjerojatno i futur književnosti našeg kontinenta.

Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva domaća grada pa se tako, uz obavezni zagrebački dio, festivalska karavana dosad zaustavljala u Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Belom Manastiru, Pazinu, Varaždinu… dok će ove godine gostovati u Šibeniku.

Kontinuitetom i kvalitetom jedinstven na našoj književnoj sceni, ovaj projekt prepoznat je i izvan zemlje, pa kao dio međunarodne mreže Literature Across Frontiers otvara prostor za predstavljanje hrvatske književnosti u inozemstvu. Ponuditi informaciju o sjajnim piscima, domaćima i stranima, poznatima i nepoznatima; staviti domaću književnost u širi kontekst, a hrvatske i svjetske pisce za isti stol i na istu pozornicu; pokazati da je književnost užitak, kako onima koji je pišu, tako i onima koji je čitaju; natjerati ljude da se zaljube u kratku priču… – to je on što želimo, sada, baš kao i onda kada smo započinjali.