fbpx

FEKP: “Književnost daje smisao životu”, poruka je uoči zatvaranja festivala

Književnost daje smisao životu u kriznim vremenima i pomaže kanalizirati osjećaje, poručio je književnik Roman Simić o temi ovogodišnjega Festivala europske kratke priče (FEKP) “Razum i osjećaji”, uoči njegovoga zatvaranja.

“U zadnjih nekoliko godina svijet se okrenuo naglavačke, od korone koja nas je rastavila kao društvo, preko ratova i potresa koji su uzdrmali sve što smo smatrali razumnim i racionalnim. Svi ovi šokovi učinili su da ne znamo što s emocijama, nahrupe nakon što ih potisnemo”, kazao je Roman Simić za Hinu.

Književnik Ivan Jozić ranije je kazao da je za odabir teme Festivala presudio rat u Europi, inflacija, potres i druge katastrofe. “Mi tu kao pisci osjećamo i i služimo kao filter i storytelleri društva.”

Simić ističe da ne postoji jasna granica između razuma i osjećaja. “Naravno da znamo da su razum i osjećaji neraskidivi, ali pitanje je na što ćemo staviti naglasak, svaki pisac to za sebe odlučuje”, poručuje.

Simić: Kad ništa nema smisla, književnost daje smisao

“Čuli smo svakakva mišljenja, od Ede Popovića koji se vraća prirodi i osjeća biljku i u njoj vidi dobar dio smisla, do Sándora koji dolazi iz najstrašnijih kutova svijeta i kaže da ništa nema smisla, i da je svijet zlo mjesto, i da jedino ima smisla kad pišamo o tome, književnost daje smisao,” istaknuo je.

Književnica Marina Vujčić kazala je da je “velika glasnogovornica osjećaja”. “Prvu polovicu života odradila sam vodeći se razumom, tako sam odgojena, ali cijelo vrijeme je u meni živio otpor, imala sam unutarnji glas koji je govorio suprotno, ali nisam imala hrabrosti na temelju intuicije donositi odluke”, kazala je, dodavši da je počela pisati i živjeti ispunjenim životom tek kad je “odlučila bezuvjetno povjerovati osjećaju ili intuiciji”.

Gosti ovogodišnjega izdanja festivala bili su talijanska spisateljica Giulia Caminito, koja je predstavila svoj roman “Jezerska voda nikad nije slatka”, zatim Sándor Jászberényi sa “Zapadnjačkim pričama”, španjolska književnica Sara Mesa koja se proslavila uznemirujućim pripovijetkama i romanima i Shida Bazyar, njemačka književnica, autorica romana “Nas tri”.

Predstavljena je i zbirka priča “Dalmacija noir”, projekt udruge Zadarski pisci (ZaPis), koju potpisuju 15 imena iz hrvatske književnosti, među kojima su Želimir Periš, Maša Kolanović, Lada Vukić, Frane Herenda, Iva Pejković i drugi.

Završni razgovor i čitanje u nedjelju u Tvornici kulture

Razgovore s književnicima držali su brojni moderatori, također istaknuti hrvatski književnici i aktivisti – Marinko Koščec, Senko Karuza, Miroslav Mićanović, Jerko Bakotin, Patricija Horvat, Edi Matić i drugi.

Završni razgovor i čitanje, na kojemu će sudjelovati Roman Simić, bard Ivica Prtenjača te glazbenici Josip Radić i Lovorka Sršen uz moderatore Ivana Jozića i Andriju Škare, održat će se u nedjelju u Malome pogonu Tvornice kulture u Zagrebu.

Festival, koji je započeo 14. lipnja te se odvijao u dva grada, ostvaren je uz pomoć Ministarstva kulture, Grad Zagreba i Grad Zadra.

(Izvor: Hina)