fbpx

FEKP: Kratkopričaška književna reprezentacija iz Hrvatske i deset zemalja

Međunarodni Festival europske kratke priče, čije se 21. izdanje održava u Zagrebu i Zadru od 5. do 10. lipnja, otvorilo je u nedjelju gostovanje u Zagrebu britanskog pisca Hanifa Kureishija, čiji je razgovor s Romanom Simićem inaugurirao bogat program događanja s fokusom na temu promjena.

Uoči početka programa, okupljene je ispred organizatora, Hrvatskog društva pisaca, uvodno pozdravila Katarina Brajdić. Kazala je kako joj je iznimno drago što se ovo festivalsko izdanje odvija ponovno u međunarodnoj formaciji i u živome kontaktu s publikom, te najavila festival “u znaku sjajne književnosti, razgovora, druženja, uživanja u tekstu i upoznavanja s piscima”.

“Tema su ove godine promjene – sve što nam se događalo u protekle dvije godine možemo promatrati kroz prizmu promjena, i u našim svakodnevicama i globalno. Što se promijenilo u našim životima, našim odnosima, i koja je u tome uloga književnosti i kakva pitanja književnost može postavljati neka su od pitanja kojima ćemo se baviti”, rekla je Brajdić.

O tome će u pet festivalskih dana razgovarati autori i autorice iz više od deset zemalja, među kojima su talijanski spisatelj Andrea Bajani, islandsko-palestinski autor Mazen Maarouf, francuska autorica Jakuta Alikavazović, dobitnica prestižne nagrade Goncourt, te španjolska spisateljica Patricia Esteban Erlés.

Program pod nazivom “Regija i ja: Me & Yu”, koji će moderirati Boris Postnikov, okupit će jaku regionalnu ekipu koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić, jedna od osnivačica škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa.

Domaće boje “branit će” Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade, Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

Festival ove godine stavlja poseban naglasak na spajanje proze s drugim oblicima umjetnosti, likovnosti, muzike i kratke priče. Tako je publika na otvaranju, nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te glazbu braće Sinkauz i Marca Quarantotta dobila priliku vidjeti kako priča, slika i glazba surađuju. Pisac i novinar Andrija Škare na FEKP će u Mali pogon Tvornice kulture dovesti svoj program “Slušaj me” u kojem će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati priliku i čuti.

U suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Europske godine mladih, natječaj za kratku priču 21. FEKP-a uključivao je mlade autore od 18 do 25 godina, a o tri pobjedničke priče, koje će biti čitane na zatvaranju festivala, odlučuje žiri koji čine Korana Serdarević, Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško i Ivan Tomašić.

Kao i svake godine, Festival putuje u grad partner, ove godine u Zadar, kamo pisce vodi 7. i 8. lipnja, a sve završava u petak 10. lipnja u Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture, uz čitanja, proglašenje pobjednika natječaja i nastup glazbenika Pekija Pelea.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i prostorima kulture u kojima se odvija – Petim kupeom, Booksom, Knjižarom Fraktura, Malim pogonom Tvornice kulture, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Kazalištem lutaka Zadar i Sveučilištem u Zadru.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.

Izvor: Glas Istre
Autor HINA
Foto: HINA/EPA