fbpx

“Kad su divovi hodali zemljom” najbolja kratka priča!

sc 2dan 37

Kad su divovi hodali zemljom autora Zorana Pilića najbolja je kratka priča natječaja Festivala europske kratke priče i Centra za kreativno pisanje.

 

 

Kad su divovi hodali zemljom autora Zorana Pilića najbolja je kratka priča natječaja Festivala europske kratke priče i Centra za kreativno pisanje. Drugonagrađena je  Američka java beogradskog pisca Vukašina Štrekera, dok su treću nagradu podijelili Robert Mlinarec  s pričom Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopis i Karmela Hromin s pričom Gledajući Ameriku

Na natječaj za kratku priču na temu Amerike pristigle su 174 priče, a o pobjednicima je odlučivao peteročlani žiri u sastavu: Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša Drach, Damir Karakaš, Vladimir Arsenić i Dijana Matulić.

Proces odabira najboljih kratkih priča provodio se tajno, a odluka o najboljoj priči donešena je jednoglasno, istaknuo je Stjepan Balent.

 

“To me s jedne strane iznenadilo, ali istodobno i dokazuje kako nema apsolutno nikakve dvojbe oko toga koja je priča na najbolji način pogodila temu natječaja”.

 

 

Djela koja su pristigla na natječaj mogu se podijeliti na priče koje se bave američkim snovima te na one koje se dotiču američke jave, a bave se ljudima koji su svoju sreću odlučiti potražiti u “Amerikama” iz ekonomskih razloga.

Prvonagrađni je autor osvojio dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija; drugonagrađeni dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, a trećenagrađeni pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a.

 

Pročitajte nagrađene kratke priče!

1. Kad su divovi hodali zemljom

2. Američka java

3. Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopis; Gledajući Ameriku

 

Autorica fotografije: Martina Kenji