fbpx

Kompletan program 14. FEKP-a

Zagreb 31.svibnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
20:00   Krovna terasa MSU-a, Avenija Dubrovnik 17  

Amerike – Otkriće model 1.1

Zbir realnostī i zb(i)rka snova, Amerike su podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene – poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima. Kakve su između sebe, ali i u odnosu na ostatak, svijet kojem pripadamo? Postoji li Staro bez Novoga i što su nama danas Amerike? Samo su neka od pitanja koja će nas tijekom 14. izdanja FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novoga svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag. Festival otvaraju dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, nova zvijezda meksičke književnosti Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich.

Moderiraju: Maša Kolanović i Mima Simić

ENG

 

Zagreb 01. lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
17:00   Samobor, Gradska knjižnica Samobor, Miroslava Krleže 9  

Razgovor i čitanje

VENKO ANDONOVSKI I MARKO GREGUR

Kruno Lokotar, meštar književnih ceremonija, samoborskoj publici predstavlja Venka Andonovskog, uglednog književnika i najčitanijeg makedonskog autora, i Marka Gregura, kratkopričaša i pjesnika.

Moderira: Kruno Lokotar

HRV

17:00   Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d  

Razgovor

Sat u radionici priče

Priča i roman: upute za gradnju i uporabu

HARKAITZ CANO I ZORAN FERIĆ Kako se gradi priča, a kako roman; kako brusiti tekst, a kako ego – zajedno s polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i CeKaPe-a otkrivat će najslavniji književnik među profesorima i dugogodišnji voditelj radionica Zoran Ferić te jedan od najpoznatijih baskijskih autora, svestrani Harkaitz Cano.

HRV/ŠPA

19:00   Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25  

Razgovor

Ameroeuropljani ili Euroamerikanci – što pisac nosi preko oceana?

SANTIAGO RONCAGLIOLO I FERNANDO IWASAKI Zaista, što južnoamerički pisac donosi u Europu? I kako Stari svijet izgleda iz daljine? Španjolski jezik olakšava doskok, ali koliko meko može biti prizemljenje? Bolaño, Vargas Llosa, García Márquez, Donoso…, na svakog od južnoameričkih književnih divova koji su u Europi uspjeli dolaze tisuće onih za koje se ne zna. O igri identiteta – književnim Ameroeuropljanima i Euroamerikancima – govore peruanski pisci trajno nastanjeni u Španjolskoj: Santiago Roncagliolo, dobitnik nagrade Alfaguara za roman Crveni travanj, i velemajstor kratke priče Fernando Iwasaki.

Moderira: Tomislav Brlek

HRV/ŠPA

20:30   Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25  

Čitanje

Otkrivanje Amerikā

David Albahari (SRB/CAN); Álvaro Enrigue (MEX); Fernando Iwasaki (PER/ESP); Maša Kolanović (HRV); Valeria Luiselli (MEX); Gordan Nuhanović (HRV)

HRV/ENG

 

Zagreb 02. lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
12:00   Filozofski fakultet, Multimedijalna dvorana, Knjižnica FF-a, II. kat, Ivana Lučića 3  

Razgovor

FERNANDO IWASAKI

Moderira / Moderated by: Gordana Matić

ŠPA

17:00   Knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37  

Razgovor i čitanje

JELENA ZLATAR, KSENIJA KUŠEC I ROBERT MLINAREC

Mima Simić provest će nas kroz likove i djela, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!) sjajne spisateljske trojke: govorit će vam i čitati književnice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec.

Moderira: M. Simić

HRV

17:00   Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5  

Razgovor

Prekomorske priče

DAVID ALBAHARI, VENKO ANDONOVSKI, JOSIP NOVAKOVICH I NIKOLA PETKOVIĆ

I Márquez i Borges i Carver i Salinger i… – kolike su priče preko oceana stizale u naše književnosti i mijenjale ih? O književnim (kulturnim) utjecajima iz Amerikā, o piscima i modama, o prevoditeljima i privoditeljima našim književnim te o tome što nam danas znači književnost Amerikā govore pisci, prevoditelji, urednici i čitači čije nas interkontinentalne šetnje ne prestaju zaduživati.

Moderira: Roman Simić Bodrožić

HRV

17:00   Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d  

Razgovor

Sat u radionici priče

Mikropriče – kraće od kratkog

FERNANDO IWASAKI I MIROSLAV MIĆANOVIĆ

Ako je kratkoća priče ono što je izdvaja od ostalih književnih vrsta, koliko kratka priča zapravo može biti i što joj treba da bi bila potpuna? Za peruanskog autora sa španjolskom adresom Fernanda Iwasakija i pet je redaka dovoljno za besprijekornu priču – može(te) li kraće? Iwasakijev sugovornik na putu u središte priče: Miroslav Mićanović!

HRV/ŠPA

19:00   Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25  

Razgovor

A PEN International Free the Word! event in association with Croatian PEN

Zašto je Meksiko važan?

ÁLVARO ENRIGUE I VALERIA LUISELLI

Početkom XIX. st. Alexander Von Humboldt o Meksiku je pisao kao o zemlji nejednakosti – kad je riječ o distribuciji bogatstva, civilizaciji, obradivoj zemlji, stanovništvu… U međuvremenu se Meksiko pretvorio u jednu od svjetskih ekonomija koje najbrže rastu, no problem nejednakosti ostaje te – uz korupciju i nasilje – prijeti ugrožavanjem demokratskog poretka zemlje koja na mnogo načina utječe na globalne trendove. O promjenama koje prolazi meksičko društvo i iskušenjima koja su pred njime govore nagrađivani meksički autori Valeria Luiselli i Álvaro Enrigue.

Moderira: Cyrille Cartier

ENG

20:30   Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25  

Čitanje i dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču

Otkrivanje Amerikā

Venko Andonovski (MKD); Sara Baume (IRL); Harkaitz Cano (ESP); Senko Karuza (HRV); Santiago Roncagliolo (PER/ESP); Lionel Shriver (USA/GBR)

HRV/ENG

 

Zagreb 03. lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
19:00   Café u dvorištu, Jurja Žerjavića 7/2  

Razgovor i čitanje

Made in Croatia: Novi uzlet kratke priče

IVANA ROGAR, ANDRIJA ŠKARE, SVEN POPOVIĆ I ZRINKA PAVLIĆ

U priči o domaćim kratkopričašima uvijek se nešto događa: pojavljuju se novi likovi, objavljuju nove knjige, mijenjaju se i miješaju stilovi i traže novi utjecaji. Četverac kojim će kormilariti Mima Simić čine autori četiriju sjajnih zbirki koje su uvele novi obrat u žanr – poslušati i pročitati!

Moderira: Mima Simić

HRV

20:00   Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d  

Program ostvaren u suradnji s Booksom i Multimedijalnim institutom MaMa

Piščev dnevnik

DAVID ALBAHARI I ALBERTO MANGUEL

Booksa i MaMa predstavljaju program Piščev dnevnik, prvi u nizu razgovora između Davida Albaharija i njegovih kolega, prijatelja i suradnika. Ovom prilikom David Albahari razgovara s Albertom Manguelom, nagrađivanim kanadsko-argentinskim autorom koji je, radeći u knjižari Pygmalion u Buenos Airesu, čitao tada već slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Godinama kasnije Manguel portretirao je zagonetnoga genija u svojoj knjizi With Borges (S Borgesom, 2004), za koju je dobio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes.

ENG

 

Zagreb 04. lipnja 2015.

Nema programa

 

Zagreb 05. lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
18:30   Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d  

Razgovor

Soba s pogledom

LIONEL SHRIVER

Kontrola

Što nas kontrolira i što se događa kad se otmemo kontroli? Ili kad je izgubimo – nad vlastitim životom, tijelom, nadanjima, obitelji i osjećajima… Kontrolira li nas društvo podjednako snažno u Starom i Novom svijetu, i kakav je otpor moguć? Kontrolira li, napokon, ona kao autorica svoje likove i teme (ili one kontroliraju nju)? U Sobi s pogledom razgovaramo s nagrađivanom autoricom romanā We Need to Talk About Kevin, Big Brother, The Post-Birthday World, The New Republic… Amerikankom u Velikoj Britaniji, Lionel Shriver.

Moderira: Mima Simić

ENG

20:30   VIP club, Trg bana Josipa Jelačića 9  

Razgovor

Argentinska književnost: Rječnik ne-toliko-imaginarnih mjesta

ALBERTO MANGUEL I LEOPOLDO BRIZUELA

Bilo da govorimo o priči ili romanu, putokazi naših čitateljskih potraga uvijek nas, prije ili poslije, dovedu do Argentine. Na tom zemljovidu Borges i Cortázar, Sabato i Arlt čitavi su kontinenti, a Argentina kao da ne prestaje stvarati nove, raznovrsne i opčinjavajuće predjele – od Piglie do Neumana, od Aire do Samante Schweblin. Dvojica naših gostiju na tom zemljovidu zauzimaju posebna, istaknuta mjesta – kao nagrađivani autori, ali i pasionirani čitači, antologičari i znalci imaginarnih geografija – čast nam je i zadovoljstvo predstaviti vam Leopolda Brizuelu i Alberta Manguela!

Moderira: Tomislav Brlek

HRV/ENG

21:30   VIP club, Trg bana Josipa Jelačića 9  

Čitanje

Otkrivanje Amerikā

Xaver Bayer (AUT), Josip Novakovich (HRV/CAN), Korana Serdarević (HRV)

HRV/ENG

22:00   VIP club, Trg bana Josipa Jelačića 9  

Party

Zatvaranje FEKP-a 2015.

Koncert

 

Rijeka 03.lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
12:00   Rijeka  

Dobro došli u Rijeku

Prijam u Uredu Grada

17:00   Book Caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a  

Razgovor

Druženje s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka

Join the Club: JOSIP NOVAKOVICH I DAVOR MANDIĆ

Grad koji teče – kažu Riječani za svoju Rijeku, a mi dodajemo da je Rijeka i grad koji čita! U Rijeci djeluje najviše čitateljskih klubova koji se redovito sastaju kako bi pričali o pročitanim knjigama, upoznavali književnost i podijelili svoj doživljaj teksta. Željka Horvat Čeč upoznat će kanadskog našijenca Josipa Novakovicha i domaćeg Davora Mandića s njihovim čitateljima i zajedno s njima otkrivati što je čitatelj htio reći – možda se i pisci iznenade!

Moderira: Željka Horvat Čeč

HRV

18:30   Ex libris, Ulica Riva Boduli 3b  

Predstavljanje

Amerike – (ne)sretni odlasci

HARKAITZ CANO I DAŠA DRNDIĆ

Dvoje pisaca koje predstavljamo u Amerike su putovali i iz njih se vraćali sretno – s ulovom tekstova i tema – no nisu svi odlasci jednako sretni. Amerike su prečesto bile nužda, usud “malih”, sudbina siromašnih i poharanih ratom. O toplom i hladnom u Americi, o Americi poezije i proze, zbilje i mita, o Americi-snu, iznevjerenu ili pak ne, govore ponajbolja hrvatska književnica Daša Drndić i jedan od najistaknutijih suvremenih baskijskih autora Harkaitz Cano.

Moderira: Irena Grubica

ENG

20:30   Palach, Kružna 6  

Čitanje

Otkrivanje Amerikā

Sara Baume (IRL), Leopoldo Brizuela (ARG), Fernando Iwasaki (PER/ESP), Josip Novakovich (HRV/CAN), Nikola Petković (HRV), Tea Tulić (HRV)

HRV/ENG

 

Rijeka 04.lipnja 2015.

Vrijeme   Lokacija   Događaj
20:00   Palach, Kružna 6  

Čitanje

Otkrivanje Amerikā

Venko Andonovski (MKD), Xaver Bayer (AUT), Harkaitz Cano (ESP), Zoran Ferić (HRV), Enver Krivac (HRV), Lionel Shriver (USA/GBR)

HRV/ENG