fbpx

Najavljen 16. Festival europske kratke priče

16. Festival europske kratke priče

Zagreb i Rijeka, 28.5. – 2.6.2017.

 

Kratko a žestoko o mijenama luke Europa

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata…

Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.

Festival započinje u nedjelju, 28. svibnja, neformalnim otvorenjem kodnog naziva „Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!“, na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko KaruzaRobert Mlinarec Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovara s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.

U foajeu Gavelle prvu će nas festivalsku večer rasplesati „Rasputin Orchestra“, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Afričko-europski književni dodiri

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. S nama su tako Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku, Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

 

Bogat domaći program 

I ove godine surađujemo s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, dok na „Satu na radionici kratke priče“ u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi razgovaramo o glavnim sastojcima za pisanje dobre priče.

Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom „Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče“ Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac Nisam, Valenta Pavlića s Evanescom i Noru Verde s novom zbirkom priča O ljubavi, batinama i revoluciji. Najavljeni/a gost/gošća iznenađenja bit će i dobitnik/ca FEKP-ove nagrade za kratku priču!

 

Večeri u &TD-u

Druga i treća festivalska večer rezervirane su za tribine „Otkrivanja Europe“ u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora. FEKP je postao omiljen književni festival upravo zbog večernjih čitanja u &TD-u, na kojima autori nakon kratkog razgovora čitaju priče na materinskom jeziku, dok publika prati hrvatski i engleski prijevod. Tako ćemo imati priliku čuti priče na talijanskom, španjolskom, francuskom, arapskom, portugalskom i engleskom jeziku.

 

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, „Luka Europa“, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

Promocije i G točka

Na ovogodišnjem Festivalu promoviramo dvije knjige, Irački Krist i druge priče Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“, te Ondjakijevu knjigu Prozirni, ljubavnu priču angolskom glavnom gradu.

Festival zatvaramo u petak, 2. lipnja, ponovno u kazalištu Gavella, programom već pomalo kultne zagrebačke G točke, gdje razgovaramo, čitamo i slušamo tri sjajne kratkopričašice. Predstavljamo europski književni projekt „New Voices“ i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje – Asju Bakić i Bronku Nowicku – te novu zvijezdu talijanske književnosti, Igiabu Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock’n’rolla:D’Elvis, svima dobro poznat.

 

 

 

 Foto: Booksa