fbpx

Zagreb

20. Festival europske kratke priče

Zagreb/Vis/Hvar, 6. – 11. 6. 2021.

Otoci

www.europeanshortstory.org

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Ilustracija: klasja&zita

 

Program festivala u PDF-u možete preuzeti ovdje.

 

Nedjelja, 6. lipnja | Zagreb

19.00

Otvaranje FEKP-a 2021. – FEKP digital

Izum samoće: PAUL AUSTER

Razgovor i čitanje

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Još u svojem prvom proznom djelu, Izum samoće, Paul Auster samoću je pretvorio u temu, provodni motiv i prostor istraživanja koji posjećuje sa svakom svojom novom knjigom. “Tek kroz samoću”, reći će jedan od najznačajnijih književnika dvadesetog stoljeća, “možemo razumjeti svoj odnos s drugima”. Čak i na pustom otoku, tvrdi Auster, otkrit ćemo da smo drugima nastanjeni: naš jezik, naše sjećanje, pa čak i sama naša svijest o samoći – rođena je u odnosu s njima. Ima li, dakle, bolje uvodne misli i boljeg autora za otvorenje književnog festivala posvećenog otocima? Na dvadeseti rođendan FEKP-a i prvo hrvatsko gostovanje velikog američkog pisca uvode vas umjetnički voditelj FEKP-a, Roman Simić te profesor i bauk brucošima s Filozofskog, Tomislav Brlek. Glas je glas Vilima Matule,  ne propustite!

Moderiraju: Tomislav Brlek i Roman Simić

Tekstove čita: Vilim Matula

 

Utorak, 8. lipnja

20.00

FEKP digital

Živjeti, misliti, gledati: SIRI HUSTVEDT

Razgovor i čitanje

Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

Ako mislite da poznajete suvremenu američku književnost, a niste čitali Siri Hustvedt, žao nam je, ne poznajete suvremenu američku književnost! Nije stvar u velikim brojevima (sedam romana, zbirka poezije, knjige eseja…), nego u velikim idejama, u tome da je ono što Siri Hustvedt piše originalno, svježe i da itekako utječe na sliku jedne od najvećih svjetskih književnosti. Hustvedt je ispisala uistinu nezaobilazna djela, a na hrvatskom smo jeziku mogli čitati njezine romane Zavezanih očiju, Što sam volio i Ljeto bez muškaraca. O njezinu zavidnom književnom opusu, o feminizmu i politici, s autoricom razgovaraju Anda Bukvić, prevoditeljica i lektorica na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu te Ivana Rogar, jedna od najperspektivnijih prozaistica na ovim prostorima.

Moderiraju: Anda Bukvić i Ivana Rogar

 

Srijeda, 9. lipnja

19.30

FEKP Unplugged

Priče na otvorenom: Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić, Edo Popović

Razgovor i čitanje

Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d

Dvije autorice i autor koji su svojom prozom odavno zadužili domaću književnu scenu, izaći će na megdan mladom dobitniku Gorana za mlade pjesnike, Tomislavu Augustinčiću. Imaju li Dugandžijine priče u Rujanskoj kupačici, koje razotkrivaju svu nevolju babljeg ljeta, poveznicu s melankoličnim karakterima zbirke Dobro sam i ostale laži Jadranke Pintarić? Jesu li Popovićeva svođenja računa, mikroeseji i poetična snatrenja iz romana Kako sam brojio ružičaste robote dobar argument za usamljenost, ili način da joj se umakne? Jesmo li dobro i što književnost ima s tim?

Moderira: Tomislav Augustinčić

 

Četvrtak, 10. lipnja

18.00

FEKP Digital

Mliječni zubi: LANA BASTAŠIĆ, IVAN JOZIĆ

Predstavljanje knjige

Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

Za Lanu Bastašić mirne duše možemo reći da je jedna od najboljih autorica s područja bivše Jugoslavije, a Europska nagrada za književnost kao i mnogobrojni prijevodi njezina romana Uhvati zeca, to itekako potvrđuju. Na FEKP-u predstavljamo njenu novu zbirku priča Mliječni zubi – brutalnu i dirljivu, majstorski napisanu knjigu posvećenu djetinjstvu, o kojoj će s autoricom razgovarati pisac Ivan Jozić te urednik i izdavač, Seid Serdarević.

Moderira: Seid Serdarević

20.00

FEKP digital

Ptice Amerike: LORRIE MOORE

Razgovor i čitanje

Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

Kratka priča ljubavna je afera, roman je brak. Kratka je priča fotografija, roman je film. Iako je objavila i četiri hvaljena romana, Lorrie Moore svoje je mjesto u panteonu suvremene američke književnosti osigurala ljubavnim aferama i fotografijama. Bez imalo zadrške ubadajući točno na ona mjesta na koja ubosti treba, Lorrie Moore reputaciju briljantno duhovite i pronicave autorice uspijeva potvrditi svakom svojom novom knjigom. O humoru i fikciji, o Americi sada, nekada i za deset godina s jednom od “veličanstvenih ptica” suvremene američke kratke priče razgovaraju dvije sjajne domaće autorice, Luiza Bouharaoua i Ivana Rogar.

Moderiraju: Luiza Bouharaoua i Ivana Rogar

 

Petak, 11. lipnja

Zatvaranje FEKP-a

FEKP digital

20.00

Kraj priče: Lydia Davis

Razgovor i čitanje

Vintage Industrial Bar, Savska 160

A za kraj priče: ona. Bez obzira na to pisala li priču od jedne jedine rečenice ili joj je priuštila čitavih nekoliko stranica, ono što piše Lydia Davis uvijek je – ubojito. Proslavljena autorica, domaćoj publici dobro poznata dobitnica nagrade Man Booker International i drugih važnih književnih nagrada, silnom pripovjedačkom vještinom grabi momente iz svakodnevice i od njih kroji autentičnu sliku svog doživljaja svijeta, katkad bolnu, uvijek iskričavu. O njezinim nevjerojatnim, iščašenim pripovjednim mikro-svjetovima i još iščašenijem svijetu u kojemu ih piše, s Lydiom Davis razgovaraju Luiza Bouharoua i Roman Simić.

Moderiraju: Luiza Bouharaoua i Roman Simić

 

21.30

Početak pjesme: Janez Škof

Koncert

Vintage Industrial Bar, Savska 160

Kultna figura slovenske umjetničke scene, nagrađivani glumac i karizmatični glazbenik koji je svojom harmonikom, glasom i nevjerojatnom energijom otvorio novi svijet poeziji velikog Dane Zajca (ako joj je ijedan svijet ikada uopće bio zatvoren), Janez Škof umjetnik je koji će nas, makar i samo na jednu noć, s naših otoka sasvim sigurno prebaciti na zajedničko kopno. Dobri festivali svoje najsrčanije trenutke često ostavljaju za kraj. Ako je suditi po tome, ovo bi trebao biti jako dobar festival.

 

Mjesta

Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d

Knjižara Fraktura, Kneza Mislava 17

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Vintage Industrial Bar, Savska 160