fbpx

Što nam donosi 21. FEKP : izvještaj s press-konferencije, četvrtak, 26. svibnja 2022.

 

Već dvadeset i jednu godinu Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Činit će to i ovu godinu od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i regije. Ovaj put, konačno, u originalnom izdanju.

 

Dvije smo godine, ponukani pandemijom, najveći dio razgovora sa stranim autorima vodili preko Zooma i svi smo se, kvaliteti razgovora usprkos, sa sjetom prisjećali druženja uživo.Ove godine gotovo četrdeset autora i autorica iz gotovo deset različitih država opet će nam svojim pričama golicati maštu, a svojim će nas uvidima i komentarima, kao i svake godine, tjerati na razmišljanje i smijeh, ponekad istovremeno.

 

Ovogodišnja tema festivala, Promjene, nekako se, s obzirom na događanja unazad dvije godine, zapravo sama nametnula. Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. Kao što smo i napomenuli, naši ovogodišnji gosti dolaze iz više od 10 država, neki pišu dugo, mogli bismo reći da su veterani, dok su neki tek na počecima svoje karijere, nečije su priče poput novela, dok drugi pišu mikropriče, a zajednička im je magija pripovijedanja.

 

Kao vrsni poznavatelji kratkih priča, znamo koliko je početak bitan, zato smo se pobrinuli i da vas učinimo dijelom svoje priče već na otvaranju 21. FEKP-a. Dana 5. lipnja, u 20 sati,u Petom kupeu, novom popularnom zagrebačkom okupljalištu, Roman Simić i Hanif Kureishi razgovarat će o tome što se zaista dogodilo posljednjih nekoliko godina, a ne sumnjamo da će rezultat biti zanimljiva i dinamična diskusija jer, osim što je sjajan autor, Roman je i izniman moderator, dok je njegov sugovornik jedan od najznačajnijih autora proteklih trideset godina, čiji britak i duhovit stil briljantno secira ne samo britansko društvo nego sve naše svakodnevice.

 

Festival europske kratke priče, čijim se nekonvencionalnim i nepretencioznim formatom ponosimo, ne bježi od spajanja proze s drugim oblicima umjetnosti, a ove je godine naglasak na spajanju likovnosti, muzike i kratke priče.Tako ćemo na otvaranju, nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz i Marca Quarantotta spoznati kako priča, slika i glazba surađuju. Također, Andrija Škare, pisac, novinar i kroničar vremena, u četvrtak, 9. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture na FEKP će dovesti svoj poznati program Slušaj me, u kojem će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati priliku i čuti.  Za kraj ćemo zaplesati i zapjevati na retro i funky, a opet svježe melodije Pekija Pelea.

 

Talijanski spisatelj Andrea Bajani objasnit će nam na koliko se načina sve može napisati autobiografija, dok će nam islandsko-palestinski autor MazenMaaroufotkriti što su to točno šale za snajperiste i zašto mu je upravo to naslov knjige. Imat ćemo priliku i razgovarati s jednom od najuzbudljivijih francuskih autorica (usto i dobitnicom Goncourtove nagrade), JakutomAlikvazović, a sigurno ćemo uživati i u fantastikom i začudnošću prožetim kratkim pričama Patricije EstebanErlés.

 

Program pod nazivom „Regija i ja: Me &Yu“, koji će moderirati Boris Postnikov, okupit će jaku regionalnu ekipu koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić. Riječ je o hvaljenim autoricama i autorima koji su se proslavili izvan granica svojih zemalja, svi su objavljivani i čitani u Hrvatskoj i svi su vrlo aktivni u književnom polju – Lana Bastašić jedna je od osnivačica škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa; Rumena Bužarovska koautorica je i suorganizatorica večeri pripovijedanja ženskih priča, Danilo Lučić urednik je portala i časopisa, a Lejla Kalamujić je queer autorica i dobitnica mnogobrojnih književnih nagrada. Domaće boje branit će vrsni pisci kao što su Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

U kontekstu mladih autora svakako valja istaknuti ovogodišnji natječaj za najbolju priču za mlade koju FEKP provodi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Europske godine mladih. Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih, čime Europska unija želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti te mladima približiti prilike koje im nude europski programi E+, ESS i Kreativna Europa. Širom Hrvatske registrirano je već preko 150 događanja, a sva događanja u okviru kampanje Europska godina mladih mogu se pronaći na Europskom portalu za mlade.

Jedno od njih je i FEKP-ov natječaj za kratku priču; čijim žirijem predsjedava književnica Korana Serdarević, a koji čine još i pisci, urednici i književni kritičari: Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško i Ivan Tomašić.

 

Kao i svake godine, Festival putuje u grad partner, a ove je godine riječ o Zadru, gdje ćemo 7. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru opet imati priliku razgovarati s HanifomKureishijem, ali ovaj put u režiji Vesne Ukić Košte. Kasnije ćemo te i sljedeće večeri u Kazalištu lutaka Zadar moći uživati u večernjim čitanjima, dok ćemo 8. lipnja u istom tom prostoru svjedočiti i Književnoj regati Zadar – Vis – Dubrovnik.

 

Kraj priče označava promjenu, zaokret, kulminaciju svega doživljenog i pročitanog, a Festival europske kratke priče drži se te recepture. U petak, 10. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture čut ćemo o književnim nagradama, koliko od njihovih dobitnika, toliko od organizatora istih. Nešto kasnije uživatćemo u mikropričama i inim mikroformamau programu Kratkiši,dok samu kulminaciju čini dodjela FEKP-ove nagrade kratke priče za mlade autorice i autore, koja je organizirana u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.

 

FEKP, poput svake dobre priče, drži pažnju publike kroz čitavu avanturu, gosti se uvijek žele vratiti, koliko zbog nepretencioznog i živahnog ambijenta, toliko zbog priča i veza koje tamo nastanu. A to i jest jedino što ostaje: nekoliko dobrih priča i nekoliko sjajnih ljudi.

 

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.

 

  1. FEKP – 6 dana, preko 40 književnika i umjetnikaizviše od 10 zemalja, preko 20 programa, 2 grada Zagreb & Zadar, 7 prostora + stream online– pozivamo vas da nam se i ovegodinepridružiteuživo i virtualno od 5. do 10. lipnja!

 

  1. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Petim kupeom, Booksom, KnjižaromFraktura, Malim pogonom Tvornice kulture, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Kazalištemlutaka Zadar i Sveučilištem u Zadru.

 

Detaljan program:https://europeanshortstory.org/program-fekp-2022-novi/

Više saznajte na: https://europeanshortstory.org/

Pratite Fekp na: Facebook, Instagram, YouTube

 

Za sve ostale informacije, slobodno nas kontaktirajte.

 

Programski odbor

Vedrana Bibić [email protected]

Katarina Brajdić [email protected]

Tomislav Kuzmanović [email protected]

 

Marketing & PR

Lidija Krvarić 091 3110 440

[email protected]