fbpx

Utorak na FEKP-u! Dodijeljujemo nagradu za najbolju kratku priču i otkrivamo Amerike!

sc 1dan 28

 

Današnji književni program izluđuje kvalitetom!

U Knjižnici Velika Gorica u 17 sati Mima Simić provest će nas kroz likove i djela, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!) sjajne spisateljske trojke: govorit će vam i čitati književnice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec.

O Prekomorskim pričama u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 17 sati razgovarat će David Albahari, Venko Andonovski, Josip Novakovich i Nikola Petković.

Ako je kratkoća priče ono što je izdvaja od ostalih književnih vrsta, koliko kratka priča zapravo može biti i što joj treba da bi bila potpuna? Za peruanskog autora sa španjolskom adresom Fernanda Iwasakija i pet je redaka dovoljno za besprijekornu priču – može(te) li kraće? Iwasakijev sugovornik na putu u središte priče: Miroslav Mićanović. Klub Booksa u 17 sati.

Početkom XIX. st. Alexander Von Humboldt o Meksiku je pisao kao o zemlji nejednakosti – kad je riječ o distribuciji bogatstva, civilizaciji, obradivoj zemlji, stanovništvu… U međuvremenu se Meksiko pretvorio u jednu od svjetskih ekonomija koje najbrže rastu, no problem nejednakosti ostaje te – uz korupciju i nasilje – prijeti ugrožavanjem demokratskog poretka zemlje koja na mnogo načina utječe na globalne trendove. O promjenama koje prolazi meksičko društvo i iskušenjima koja su pred njime govore nagrađivani meksički autori Valeria Luiselli i Álvaro Enrigue u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u 19 sati.

U 20.30 sati, također u Teatru &TD, dodijelit ćemo nagradu za najbolju kratku priču i otkrivat ćemo Amerike! Nastupaju Venko Andonovski (MKD); Sara Baume (IRL); Harkaitz Cano (ESP); Senko Karuza (HRV); Santiago Roncagliolo (PER/ESP); Lionel Shriver (USA/GBR)

Uživajte!

Autorica fotografije: Martina Kenji