fbpx

23. Festival europske kratke priče

23. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE
TEMA: NOVI VJETROVI
ZAGREB – ZADAR / 5. – 9. 6. 2024.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor

Pokrenut prije dvadeset i tri godine kao jedan od prvih festivala posvećenih ovoj književnoj formi uopće, Festival europske kratke priče svake godine u Hrvatsku dovodi najuzbudljivija domaća i inozemna književna imena, autore iz Europe, ali i iz čitavog svijeta. Čitanjima, tribinama i razgovorima te povezivanjem književnosti i drugih umjetnosti (glazbe, filma, plesa…) otvara diskusiju o važnim pitanjima današnjice i briše granicu između autora i publike: svi tih nekoliko lipanjskih dana podjednako dišemo za kratku priču!

Poznat po svojoj opuštenoj i pomalo otkačenoj atmosferi, FEKP od 5. do 9. lipnja ove godine još jednom u Zagreb i Zadar dovodi neke od najznačajnijih hrvatskih, europskih i svjetskih pisaca.

Na dvadeset i trećem izdanju FEKP-a, naslovljenom Novi vjetrovi, bavit ćemo se odnosom modernosti i tradicije, istražit ćemo odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koje smo odavno smatrali zaključenima. Pokušat ćemo pronaći odgovor na pitanje koja je pozicija pojedinca i koje su njegove moralne obaveze u vremenu u kojem je sve postalo proizvod i koje je formatirano tako da se zatiru ljudskost i empatija ako nisu u službi profita. Razgovarat ćemo o tome je li moguće sanjati i dočekati neku bolju, svijetlu budućnost u najnesigurnijem i najizazovnijem trenutku 21. stoljeća, u vremenu ratova, ekonomskih kriza i klimatskih promjena…

Od 5. do 9. lipnja važni glasovi suvremene svjetske književnosti Chloe Aridjis, Hassan Blasim, Héctor Abad Faciolince, Nuala O’Connor i Ingo Schulze, i zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o temama koje su važne za nas, ovdje i sada, temama o kojima razmišljamo u Hrvatskoj, ali koje istovremeno okupiraju i misli cijeloga svijeta.

Još jednom, omiljena književna fešta ukazuje na potencijal književnosti da potakne individualnu i kolektivnu odgovornost, omogući nam kreativno promišljanje te procesiranje promjena s kojima nas je suočilo krizno stanje koje ne jenjava.

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Kazalištu Gavella, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i u Kazalištu lutaka u Zadru.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kazalište Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

Za sve ostale informacije slobodno se javite na kontakte:

Andrija Škare
Programski direktor festivala
e-mail: [email protected]
mob: 091 7875 213

Lidija Krvarić,
Producentica festivala
E-mail: [email protected]
Mob.: 091 3110 440