fbpx

Festival europske kratke priče ponovno stiže u Zadru 16. i 17. lipnja

 

Festival europske kratke priče u Zadru

Zadar je, uz Zagreb, i ove godine domaćin najdugovječnijeg književnog festivala posvećenog kratkoj priči. Već dvadeset i dvije godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta; organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetničkim izražajima, a sve to održava u opuštenoj atmosferi i ponekad u otkačenom ambijentu.

Ovogodišnje izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način.

Najznačajniji domaći i europski kratkopričaši u Zadru nam se predstavljaju u petak i subotu, 16. i 17 lipnja.

Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Kolektivna percepcija stvarnosti uzdrmana je, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.

Moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Sara Mesa, Sandor Jászberény… uz ponajbolje domaće pisce govorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima.

U Zadru – za svakog ponešto

Zadarski dio Festivala europske kratke priče počinje u petak, 16. lipnja u 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka predstavljanjem zbornika Dalmacija Noir. U našoj noir književnosti Dalmacija je tamno zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. Ali i u zborniku, što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić, mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti.

Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta.

U razgovoru sudjeluju Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić i Lada Vukić, a moderator je pisac i Dalmatinac Edi Matić.

Od 20.30 pozornica je rezervirana za čitanja domaćih i stranih autora. Roman Nas tri Shide Bazyar njemačkom je književnošću odjeknuo kao bomba. Bespoštedni bijes koji nosi jednu od njegovih junakinja gorivo je naizgled posve različito od onog koje pokreće junakinje španjolske književne zvijezde Sare Mesa, koju kritika posebno hvali zbog sažetog, napetog i oštrog stila pisanja te je smatra jednim od najzanimljivijih, najosobnijih glasova suvremene španjolske književnosti.

Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih i nagrađivanih domaćih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš. Razgovorom će meandrirati Gordana Matić, Patricija Horvat i Roman Simić.

I prvi program u subotu, 17. lipnja, posvećen je domaćim autorima, Senku Karuzi i Miroslavu Mićanoviću. I jedan i drugi već godinama pletu poeziju i kratku prozu u opuse u kojima je teško razlučiti raste li priča iz pjesme, ili pjesma crpi i stasa iz priče.

A budući da je igra skrivanja (ili razotkrivanja) takvoga pretpostavljenog prvenstva i srodstva pjesme i priče ovom festivalu mila baš kao i njima dvojici, za ulogu đavoljeg odvjetnika imenovan je vrsni poznavatelj i ponešto pristran praktikant: Zoran Ferić.

U kasnijem večernjem terminu, od 20.30 na pozornicu Kazališta lutaka opet izlazi izuzetno jaka pripovjedačka ekipa u sastavu Giulia Caminito, Sándor Jászberényi, Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić.

Bez obzira na to govore li o Ukrajini, Siriji, SAD-u, Mađarskoj ili Italiji, svijet u koji nas vode priče Giulije Caminito i Sándora Jászberényija nije najbolji, a još manje najpravedniji od svih mogućih svjetova. Pobjednike određuje lutrija moći i nemoći, klase i geografije, a poetičan, kirurški precizan jezik proslavljene talijanske spisateljice i mađarskog pisca samo ističu okrutnost mjesta na kojemu smo se zatekli.

O tome možemo li svijet popraviti ljubavlju, humorom, aktivizmom ili povlačenjem iz njega odgovara troje izvrsnih pisaca: Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić. Razgovor moderiraju: Ana Bukvić, Patricija Horvat i Roman Simić.

Ono što FEKP izdvaja od mnoštva drugih domaćih i stranih književnih susreta jest neposredni kontakt publike i festivalskih gostiju. Bez obzira na to događao se u službenom dijelu programa ili u opuštenijoj atmosferi nakon što se ugase svjetla pozornice, druženje i razgovor s domaćim i stranim autorima nerijetko se pretvara u feštu koja potraje i do ranih jutarnjih sati.

Želite li uživati u vrhunskoj književnosti ili jednostavno biti dio jedinstvene neformalne priče Festivala europske kratke priče, svakako nam se pridružite na programima u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Mali pogon Tvornice kulture, Filozofski fakultet u Zagrebu i Kazalište lutaka Zadar.

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

Program FEKP-a u Zadru pogledajte ovdje.