fbpx

Edi Matić

Rođen 1962., studirao elektrotehniku u Splitu, bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Za vrijeme rata vodio njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH; pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“ postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike; Do 2011. vodi agenciju u kojoj se najviše bavi grafičkim dizajnom, ali i organizacijom koncerata i glazbenom i video produkcijom (uz autorsko sudjelovanje u nekoliko glazbenih brojeva i video spotova);
Jedan je od pokretača prvog projekta Writers in residence, udruge SpLitera i međunarodnog književnog festivala Split Lit Int.
Sudjelovao je u organizaciji hrvatskih i međunarodnih nastupa na sajmovima knjiga u Leipzigu, Frankfurtu i Beču.
Kao autor sudjelovao je na mnogim domaćim i stranim književnim festivalima i rezidencijalnim programima. Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i portalu svjetske književnosti Asymptote.
2020. u izdanju Hena-com izlazi roman „Pop“
(2023. izlazi u Njemačkoj / izdavačka kuća Edition Converso)
2016. u izdanju Hena-com izlazi roman „Regija stranaca“.
2012. u izdanju Naklade Ljevak izlazi roman „Grimalda“
„Grimaldu“ u Austriji objavljuje izdavačka kuća Leykam (dobitnik austrijske književne nagrade Steiermärkische Bank), u Srbiji KR Rašić, a u Makedoniji Goten publishing.
2008. u izdanju Naklade Ljevak izlazi roman „Ovdje fali ženska ruka“.
Kao rukopis ulazi u uži izbor VBZ-ovog natječaja za neobjavljeni roman 2007., za nagradu T-portala i nominaciju nagrade Kiklop.
Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu.
2023. za dramski tekst „Vulnera urbis, vulnera orbis“ dobiva nagradu Ministarstva kulture RH „Marin Držić“, a za kratke priče nagrade „Priča se (p)o gradu“ i „KuŠIn“
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca (UO) i počasni član PEN Centra BiH