fbpx

FEKP 2020: Moj je grad večeras dobio luku

FEKP No 19 (Zagreb i Rijeka, 4. – 9. listopada 2020.)

Lipanj koji nam je devetnaest godina bio tako dobar, FEKP je u 2020. prisiljen zamijeniti listopadom, odužujući mu se ipak lijepom najavom – zagrebačkim jednodnevnm lipanjskim programom pod nazivom Moj je grad večeras dobio luku koji će se održati u četvrtak, 25.6. od 19 sati u ljetnom vrtu Vintage Industrial bara.

Nakon lipanjskog porinuća Luka različitosti plovit će u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, predstavljajući domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima.

Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa. Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali tu su i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… uz cijeli niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.

Važno je dodati da je ovogodišnji FEKP obilježen značajnom međunarodnom suradnjom: s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – u Rijeci ostvarujemo projekt Europa 28, tijekom kojega ćemo predstaviti niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28žene o budućnosti Europe.

Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

19:00 – Razgovor s Đurđicom Čilić
Ona je već dugo zvijezda, ali toga neki nisu bili svjesni. Kada joj je objavljena knjiga „Fafarikul“ zvjezdana prašina Đurđice Čilić obasula je i one koji dotad nisu imali sreću i blagoslov biti joj prijatelji na Facebooku ili u stvarnom životu.

Đurđica piše toplo i žestoko, ne štedi sebe ni svijet, a baš svakom svojom pričom ubode. Nekad cilj, drugi put srce. Često oboje. O pisanju i oko njega, o temama književnim i životnim, o borbi i odustajanju od borbe s Đurđicom razgovara njezin kolega i fan Andrija Škare.
*
20:00 – Kratkiši! – Herceg, Karuza, Jozić, Prtenjača, Stolica
Najuzbudljiviji domaći autori kratkih kratkih priča (ne samo njih, jasno, ali za ovu priliku samo njih – jasno!) stižu kako bi vam pokazali kako se puno može s malo riječi. Samo za vas čitaju (više) i o čitanju zbore (manje): Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica. Samo najbolje!
*
21:00 – Bekimu
Kad god otišli dobri ljudi odlaze prerano, ali naš prijatelj i drug Bekim napustio nas je baš puno prerano. Nećemo pretjerati ako kažemo da je književnost bila njegova jedina istinska religija, pisanje istovremeno iskupljenje, molitva i žrtva. Prisjećamo se pisca i, još važnije, prisjećamo se čovjeka.
*
22:00 – FEKP tulum, a svi znamo što to znači!

Ove godine proljeće je u oktobru – na dugometražnom 19. FEKP-u družimo se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci. 

 

Ilustracija: Danijel Žeželj
Dizajn: Vinka Draganja