fbpx

FEKP puni 18!

Pridružite nam se na otvorenju 18. Festivala europske kratke priče u nedjelju, 2. lipnja 2019. u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD (Savska cesta 25, Zagreb).

Na punoljetnome izdanju FEKP-a, koji svake godine u Hrvatsku dovodi najpoznatije europske i svjetske kratkopričaše, pod temom HOMO NARRANS istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem priče.

Festival će otvoriti Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović razgovorom s Đurđicom Čilić o tome kako i o čemu pišu, o čemu najbolje šute te postoje li možda priče koje se jednostavno ne mogu ispričati.

ZAGREB

NEDJELJA, 2. LIPNJA
20.00
LITERARY EUROPE LIVE PLUS
RAZGOVOR
Priče o suputnicima
Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović
U kupeu vlaka kojim su se Semezdin Mehmedinović i Miljenko Jergović vozili 1986. ili 1987. iz Sarajeva u Zagreb s njima je bila i nepoznata, šutljiva žena koja im je povjerila da „nosi svog oca kući“, u kovčegu koji putuje istim vlakom. Otada je prošlo trideset godina, a ni njih dvojica ni mi ne znamo ništa o putniku pokojniku. Ali znamo kako i o čemu Jergović i Mehmedinović pišu i zasebno i jedan drugome, a čut ćemo kako govore i o čemu najbolje šute. Ako su ta dva sarajevska pisca apatridi sa stalnim prebivalištem u jeziku, je li im jezik katkad tijesan? Griješe li oni tkoji misle da Jergović stalno propovijeda i svoje i tuđe priče, dajući glas onima kojima je oduzet, a Mehmedinović uvijek samo svoje, kojih ima za nekoliko tijela i nekoliko života? Bez koje riječi ne bi bilo njihova pisanja, a koja riječ im nedostaje? I tko će – jer netko mora – ispričati priču onog njihovog mrtvog suputnika?
MODERIRA:  ĐURĐICA ČILIĆ
STUDENTSKI CENTAR, TEATAR &TD, VELIKA DVORANA, SAVSKA CESTA 25, ZAGREB

Cijeli program festivala možete pogledati ovdje.