fbpx

Festival europske kratke priče u Zadru

Zadar je i ove godine domaćin najdugovječnijeg književnog festivala posvećenog kratkoj priči.

Ovogodišnje izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način.

Najznačajniji domaći i europski kratkopričaši u Zadru nam se predstavljaju u petak i subotu, 16. i 17 lipnja.

Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Kolektivna percepcija stvarnosti uzdrmana je, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.

Moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Sara Mesa, Sandor Jászberény… uz ponajbolje domaće pisce govorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima.

Za svakog ponešto

Zadarski dio Festivala europske kratke priče počinje u petak, 16. lipnja u 19.00 sati u Gradskom kazalištu lutaka predstavljanjem zbornika Dalmacija Noir.

U našoj noir književnosti Dalmacija je tamno zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. Ali i u zborniku, što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić, mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti.

Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom  proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta.

U razgovoru sudjeluju Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić i Lada Vukić, a moderator je pisac i Dalmatinac Edi Matić.

Od 20.30 pozornica je rezervirana za čitanja domaćih i stranih autora. Roman Nas tri Shide Bazyar njemačkom je književnošću odjeknuo kao bomba. Bespoštedni bijes koji nosi jednu od njegovih junakinja, gorivo je naizgled posve različito od onog koje pokreće junakinje španjolske književne zvijezde Sare Mesa, koju kritika posebno hvali zbog sažetog, napetog i oštrog stila pisanja te je smatra jednim od najzanimljivijih, najosobnijih glasova suvremene španjolske književnosti.

Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih i nagrađivanih domaćih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš.

Razgovorom će meandrirati Gordana Matić, Patricija Horvat i Roman Simić.

I prvi program u subotu, 17. lipnja, posvećen je domaćim autorima, Senku Karuzi i Miroslavu Mićanoviću. I jedan i drugi već godinama pletu poeziju i kratku prozu u opuse u kojima je teško razlučiti raste li priča iz pjesme, ili pjesma crpi i stasa iz priče.

U kasnijem večernjem terminu od 20.30 na pozornicu Kazališta lutaka opet izlazi izuzetno jaka pripovjedačka ekipa u sastavu Giulia Caminito, Sándor Jászberényi, Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić.

O tome možemo li svijet popraviti ljubavlju, humorom, aktivizmom ili povlačenjem iz njega odgovara troje izvrsnih pisaca: Zoran Ferić, Edo Popović i Marina Vujčić.

Razgovor moderiraju: Ana Bukvić, Patricija Horvat i Roman Simić.