fbpx

Festival europske kratke priče u Zadru

Zadar je, uz Zagreb, i ove godine domaćin najdugovječnijeg književnog festivala posvećenog kratkoj priči. Već dvadeset i tri godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta; organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetničkim izražajima, a sve to održava u opuštenoj atmosferi i ponekad u otkačenom ambijentu.

Tema je ovogodišnjeg izdanja Festivala Novi vjetrovi, a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivat će se odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

Najznačajniji domaći i europski kratkopričaši u Zadru nam se predstavljaju u petak 7. i subotu 8. lipnja.

U Zadru – za svakog ponešto

Zadarski dio festivala će u petak 7. lipnja u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka otvoriti plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla Korine Oltran i Mije Šare nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila.

Nakon toga će s autoricom Chloe Aridjis, meksičko-američkom spisateljicom koja je u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), razgovarati naša poznata kvizašica (te, ono što je manje poznato, anglistica i kroatistica) Morana Zibar.

 

Večer u žestokom ritmu nastavlja književno čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljivijii, u kojem nastupaju Hassan Blasim (njegovu knjigu priča Irački Krist objavila je u prijevodu Mihaele Veline nakladnička kuća Fraktura), Aleksandra Filipović, Mladen Blažević te, u posebnom glazbeno-književnom nastupu, Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

Subota – dan za književnost
Subotnji program počinje u 19 sati kad će pisac i vagabund Sven Popović predstaviti novu knjigu poznatog Senka Karuze Noć na zemlji. Karuza je bodul, stari morski vuk, ali i ono nama najvažnije – fantastičan kratkopričaš i čarobnjak riječi.

Večernje čitanje opet donosi međunarodnu reprezentaciju pisaca u sastavu Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince. Večer koju stvarno nije mudro propustiti!

Ono što FEKP izdvaja od mnoštva drugih domaćih i stranih književnih susreta jest neposredni kontakt publike i festivalskih gostiju. Bez obzira na to događao se u službenom dijelu programa ili u opuštenijoj atmosferi nakon što se ugase svjetla pozornice, druženje i razgovor s domaćim i stranim autorima nerijetko se pretvara u feštu koja potraje i do ranih jutarnjih sati.

Želite li uživati u vrhunskoj književnosti ili jednostavno biti dio jedinstvene neformalne priče Festivala europske kratke priče, svakako nam se pridružite na programima u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Vintage Industrial Baru, Knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i u Kazalištu lutaka u Zadru.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

Program Festivala Zagreb: https://europeanshortstory.org/program-2024/zagreb/
Program Zadar: https://europeanshortstory.org/program-2024/zadar/
Pratite FEKP na: Facebook, Instagram,

Za sve ostale informacije slobodno se javite na kontakte:

Andrija Škare
Programski direktor festivala
e-mail: [email protected]
mob: 091 7875 213

Lidija Krvarić
Producentica festivala
E-mail: [email protected]
Mob.: 091 3110 440