fbpx

Ida Zdilar pobjednica je prvog Natječaja za kratku priču FEKP19

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) u četvrtak navečer u OKC-u Palach u Rijeci objavili su tri prvonagrađena autora natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore, FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti.

Žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić Benčić i profesorica Helena de Karina nakon lijepog zadatka čitanja i zahtjevnog zadatka ocjenjivanja 143 kratke priče, koje su na natječaj stigle iz svih dijelova Hrvatske, odlučili su o najboljima.

Prvo mjesto i HUAWEI MediaPad osvojila je 17-ogodišnja Ida Zdilar iz Imotskog s pričom I šumski kraljevi plaču drugo mjesto i E-Book čitač KINDLE Touch osvojila je 15-ogodišnja Laura Haramija iz Rijeke s pričom Shhow must go on, dok je treće mjesto zaslužila priča Misao #1 18-ogodišnjeg Filipa Šupukovića, koji je osvojio treću nagradu, Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini. Nagrade najboljima osigurao je sponzor natječaja Makromikro grupa d.o.o.

Nakon same dodjele nagrada, priče su pročitane u petak, 7. lipnja 2019. u 11 sati u RiHubu, pod moderatorskom palicom Envera Krivca.

Pristigli su radovi iznenadili ne samo svojom brojnošću, već i svojim stilskim vještinama, zrelim pripovjedačkim glasovima, složenim narativnim strukturama i domišljatim pristupom temama, ocijenio je žiri.

Prvonagrađena priča I šumski kraljevi plaču autorice Ide Zdilar priča je o gubitku voljene osobe, koja vještim korištenjem književnih strategija izmiče klišejima i patetici. Istakla se kompleksnom narativnom kompozicijom s elegantno i efektno izvedenom promjenom pripovjedača.

Drugonagrađeni rad Show must go on autorice Laure Haramija prozni je fragment čije centralno mjesto zauzima monolog glumice na pozornici. Monolog, premda ne sadrži takve stilske odrednice, sadržajno figurira kao slučajno-postmodernistički manifest, jedan odlučan i impresivan krik onog ne-identitetskog ‘Ja’ koje se opire kategorizacijama.

Misao #1, dobitnika treće nagrade natječaja FEKP19 Filipa Šupukovića pokazuje kako, s jako malo riječi i nekoliko pažljivo odabranih prizora iz svakodnevnice, upečatljivo predočiti jednu životnu prekretnicu. Jednostavnost jezika i jasnoća slika ostavljaju jedinstven dojam iskrenosti i doprinose, kako poetičnosti, tako i uvjerljivosti ove crtice o odrastanju.

Žiri čestita dobitnicama i dobitniku te zahvaljuje svima koji su poslali svoje radove, kao i njihovim mentorima i mentoricama. Posebne pohvale šalju najmlađima. Ako je suditi po njihovim radovima, kažu, idućih će godina žiri imati još i teži zadatak.