fbpx

Ivica Prtenjača (Hrvatska)

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gdje je studirao jugoslavistiku na Pedagoškom fakultetu. Radi od svoje 15. godine: kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a često vodi i promocije, književne sajmove i književne festivale (ima iskustva i s ovim festivalom). Na Trećem programu Hrvatskog radija vodi emisije Moj izbor i Metafora. Objavio je pet knjiga poezije, roman, dramu, knjigu priča s kuharskim receptima, te dobio dosta nagrada za svoje knjige. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Zastupljen je u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Živi i radi u Zagrebu.
Pojedine pjesme ili ciklusi prevedeni su mu na francuski, švedski, litavski, slovenski, mađarski, makedonski, engleski, njemački, talijanski i bugarski jezik. Sudjelovao je na dvadesetak europskih poetskih festivala i susreta. Uvršten je u nekoliko antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti.
Primio je sljedeće nagrade: Nagrada 25. Salona mladih za književnost, 1998. Nagrada za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina, Kvirinovi susreti (2001.), Kiklop za pjesničku knjigu godine (2006.), Dobriša Cesarić za još neobjavljeni pjesnički rukopis (2009.), Risto Ratković za pjesničku zbirku, Crna Gora (2010.), V.B.Z. i Tisak media nagrada za najbolji neobjavljeni roman 2014.

Objavio: Pisanje oslobađa (poezija, 1999); Yves (poezija, 2001); Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem; izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje; 2002); Uzimaj sve što te smiruje (poezija, 2006); Dobro je, lijepo je (roman, 2006 i 2018); Okrutnost (pjesme, 2010); Kod Yvesa (priče, 2011); Brdo (roman, 2014); Tiho rušenje (roman, 2017), Plivač (roman, 2019.)