fbpx

Jubilarni 20. FEKP dovodi najznačajnije američke pisce i vodi nas na otoke!

Festival europske kratke priče, najstariji festival posvećen priči, ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja!

U tih dvadeset godina festival je ugostio najveće suvremene svjetske autore i autorice, dobitnike brojnih uglednih književnih nagrada – primjerice, na FEKP-u je gostovala i Olga Tokarczuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Ono što je još važnije od nagrada, FEKP je postao rijetko viđena simbioza pisaca i publike i istinsko slavljenje priča.

20. FEKP održava se u Zagrebu te na otocima Hvaru i Visu, od 6. do 11. lipnja.

Zagrebački festivalski program

Festival otvaramo 6. lipnja u 19 sati u kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od značajnih suvremenih pisaca, Paulom Austerom, koji će nam se pridružiti Zoomom na velikom platnu, a s kojim će razgovarati profesor Tomislav Brlek i umjetnički direktor festivala Roman Simić. Zagrebački program idućih dana nastavljamo u Knjižari Fraktura promocijom nove zbirke priča Mliječni zubi Lane Bastašić te razgovorima s legendama američke književnosti, Siri Hustvedt i Lorrie Moore.

Na programu u Booksi, Lana Bastašić će razgovarati s polaznicama i polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i Centra za kreativno pisanje, a čeka nas i program FEKP Unplugged: Priče na otvorenom, na kojem gostuju velika imena domaće književne scene – Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović.

Festival zatvaramo 11. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru Zoom razgovorom s Lydijom Davis, proslavljenom autoricom i dobitnicom Man Bookera, nakon čega nas čeka koncert slovenskog glumca i harmonikaša Janeza Škofa.

Otvorenje, zatvaranje i program u Frakturi moći će se pratiti i uživo preko YouTube kanala FEKP-a.

O otocima na Visu i Hvaru

Na dvadeseti rođendan Festivala europske kratke priče naša su tema Otoci. Istražujemo (post)pandemijski svijet, odnos prema putovanjima, odnos tehnologije i samoće te tražimo nove jezike kojima progovara ljudska potreba za bliskošću. A gdje promišljati otoke nego na Visu i Hvaru!

7. i 8. lipnja dio festivalske karavane gostuje na otoku Visu, i to u Kulturnom centru Vitić u Komiži i u uvali Mala Travna, kod prijatelja i suradnika festivala, pisca i gastronoma Senka Karuze. U Komiži organiziramo dalmatinsku kratkopričašku večer s Renatom Baretićem, Ivicom Ivaniševićem, Senkom Karuzom, Tanjom Mravak i Koranom Serdarević, dok na programu Književni jazz u Maloj Travni svoju književnost čitaju Andrej Blatnik, Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.

S Visa FEKP putuje na Hvar, gdje 10. lipnja u hvarskoj Venerandi nastupaju sjajni Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Zorka Bibić i Lara Stojanović. Uz poznata imena domaće kratkopričaške i književne scene, hvarsku smo večer posvetili i pričama s otoka i o otoku Hvaru. 11. lipnja putujemo malo sjeveroistočnije, u Stari Grad i Muzej Staroga Grada, gdje otočku priču zaokružuju Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić.

Uz večernji program, na Visu i Hvaru pisci će se susresti i s učenicima osnovnih i srednjih škola i naučiti kako nove generacije zamišljaju i promišljaju književnost.

20. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Zagrebom, Gradom Hvarom, Gradom Komižom, Turističkom zajednicom Komiže, Turističkom zajednicom Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kino Tuškanac, Booksa, Knjižara Fraktura, Vintage Industrial Bar, Veneranda, Kulturni centar Ivan Vitić, Muzej Staroga Grada.

Glavni sponzor festivala je PBZ, a zahvaljujemo se i ostalim sponzorima: Coca-Coli Hrvatska, Barcaffeu, Kozel pivu, Cedeviti i Sparu.

Dođite na 20. FEKP i budite dio zajedničke sjajne priče!

 

Program festivala u PDF-u možete preuzeti ovdje.

Biografije sudionika također možete potražiti na stranicama FEKP-a.