fbpx

Najavljen jesenski FEKP

Jednodnevnim programom pod nazivom Moj je grad večeras dobio luku u ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial bara, najavljeno 19. izdanje Festivala europske kratke priče, jednotjedna književna fešta koja će službeno započeti u Rijeci, 4. listopada.

U prepunom prostoru ljetnoga vrta program je započeo razgovorom domaćih autora Đurđice Čilić i Andrije Škare, da bi atmosferu usijalo čitanje kratkih-kratkih priča, svojevrsni zaštitni znak FEKP-a, koje je ovaj put na pozornici okupilo neke od naših najcjenjenijih kratkopričaša: Ivicu Prtenjaču, Antuna Zlatka Stolicu, Moniku Herceg, Ivana Jozića i Senka Karuzu.

Kraj ovog jednodnevnog programa kojim se FEKP odužio lipnju – mjesecu u kojemu se održavao proteklih 18 godina – bio je posvećen prijatelju festivala i nedavno preminulom riječkom autoru Bekimu Sejranoviću, čiji su priču Miss Misery na otoku Susku, kao proto-verziju zajedničkog projekta Festivala europske kratke priče, kazališta Gavella i festivala Vrisak, na pozornici izveli glumac Filip Šovagović i gitarist Fadil Abdulov.

U sjajnoj atmosferi i pred prepunim gledalištem Moj je grad večeras dobio luku bio je više nego uspješan prozorčić u 19. izdanje Festivala europske kratke priče, koje će od 4. do 9. listopada pod geslom Luka različitosti u Rijeci i Zagrebu predstaviti probrane međunarodne i domaće autore koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost.

Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstove imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa domaćoj će publici predstaviti nastupi poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia

Osobita će se poslastica dogoditi u Rijeci gdje je ovogodišnji FEKP, uz podršku lokalnog Ureda za kulturu, kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, obilježen suradnjom s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – predstavljajući projekt Europa 28, kroz nastupe europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28 – žene o budućnosti Europe.

Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

Ove godine proljeće je u oktobru – na dugometražnom 19. FEKP-u družimo se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci.