fbpx

Natječaj za kratku priču FEKP-a 2019.

Festival europske kratke priče i ove godine raspisuje natječaj za kratku priču. I to čak dva natječaja!

18. Festival europske kratke priče: HOMO NARRANS
(Zagreb-Rijeka; 2. – 7. lipnja 2019.)
FEKP se održava kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, temom HOMO NARRANS istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem.

Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek manevrira morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Programska je posebnost i težnja ovog festivala dovesti u Hrvatsku najznačajnija imena suvremene europske književne scene te osmisliti manifestaciju koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, u čemu – sudeći po broju posjetitelja te reakcijama domaćih i inozemnih medija te gostiju – uspijevamo.

Jedan od prepoznatljivih dijelova festivala je i natječaj za kratku priču kojeg ćemo ove godine zavrtjeti oko sintagme “Trebaš čuti ovu priču”. Kada nas netko zaustavi s tim uvodom znamo da slijedi nešto vrlo ozbiljno. Ili nešto vrlo zabavno. Nešto što će nam u svakom slučaju istog trenutka nepovratno promijeniti pogled na život. Isto tako znamo da FEKP najozbiljnije voli dobru zabavu uz dobre kratke priče.

Stoga ćemo ove godine održati dva natječaja: “uobičajeni” za sve mlade i sve stare, već afirmirane autore i “novi” natječaj FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, koji će svoje priče pripremiti u suradnji sa svojim učiteljima, profesorima i mentorima.

Naš žiri će marljivo i savjesno opet odraditi svoj posao, a kao i svake godine, najbolje priče očekuju već tradicionalno zanimljive i vrijedne nagrade. Prva nagrada je dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.

Želimo vam dobre priče!

Propozicije natječaja

• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
• svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
• svi autori uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
• priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Ariel; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
• priče se šalju isključivo na email [email protected]
• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
• natječaj je javan

Natječaj je otvoren od 15. travnja do 20. svibnja u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Deset priča koje su u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju 2. lipnja na festivalskoj stranici (europeanshortstory.org), a tri priče koje osvajaju nagrade objavljujemo na večernjem čitanju 4. lipnja.

Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović.

Nagrade

Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, u razdoblju od 1. do 15. kolovoza 2020.
• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu.

Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs
• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove.

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea
• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.