fbpx

Odabrano 10 finalistkinja i finalista Natječaja kratke priče za mlade 21. FEKP-a

21. Festival europske kratke priče  i  Agencija za mobilnost i programe EU povodom Europske godine mladih organizirali su Natječaj za kratku priču za mlade. Natječaj je bio otvoren od 22. travnja do 22. svibnja za mlade osobe od 18 do 30 godina.

Na ovogodišnji natječaj za mlade pristigle su 123 priče iz regije vrlo različite kvalitete, pristupa zadanoj temi te samoj formi kratke priče. Ipak, uzmemo li u obzir činjenicu da se radi o autorima od 18 do 30 godina starosti, može se pokušati zaokružiti dojam njihovih autorskih djela: dijele se na one koje su se na promjene osvrnuli iz potrebe da sebi i čitateljima ponude neko objašnjenje (ponekad i pokoju pouku); da iz cijele situacije kristaliziraju osobno iskustvo najčešće vezano za obiteljske ili ljubavne segmente; a nekoliko njih pribjeglo je u potrazi za zaključkom čak i bajkovitoj fikciji. Većini priča zajednički je osjećaj nemoći i anksioznosti, koji se produciraju zbog očigledne labilnosti svijeta i života uopće, a onda posljedično i vlastitog identiteta.

Priče finalista/ica ostaju u ovim tematskim okvirima – ali čine to s ponajviše narativne umješnosti – ponekad i dojmljivog talenta! – te je zaista moguće zamisliti da autor/ica u ladici već imaju umalo gotove zbirke. Odabrati tri pobjedničke priče iz ovoga popisa bit će stoga izazov pred kojim žiri stoji s iskrenim uzbuđenjem.

Žiri u sastavu Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško, Ivan Tomašić i Korana Serdarević (predsjednica žirija) izabrao je 10 finalistkinja i finalista, a priče su čitali pod pseudonimom. U nastavku abecednim redom donosimo 11 priča koje su ušle u finale i pseudonime pod kojima su ih prijavili:

 1. Atelje (davidabramovic)
 2. Be here now (Fejk Šarenka)
 3. Iris (01081961)
 4. Kolonija (Odisej)
 5. Kraj nečeg (Gudelj)
 6. Pneumonija (Gudelj)
 7. Sintagme i tačna definicija (sbatti)
 8. Skretnica (10 000 KARAKTERA)
 9. Subota (Tepih)
 10. Tajlandski bosiljak u cvatu (ILPOSTINO)
 11. Tika-tak (asurbaniapl)

Tri pobjedničke priče proglasit ćemo na zatvaranju 21. FEKP-a, 10. lipnja u 21 sat u Malom pogonu Tvornice kulture.

Čestitamo finalistkinjama i finalistima!