fbpx

Proglašeni dobitnici Nagrade FEKP-a za kratku priču za mlade

Desetogodišnja Alisa Ciglar Tišljar proglašena je u ponedjeljak u Rijeci pobjednicom natječaja za kratku priču za mlade 19. Festivala europske kratke priče, a na svečanom proglašenju u riječkom Exportdrvu, Brigita Stajić i Lorena Ivanković osvojile su drugo i treće mjesto.

Na natječaj za kratku priču 19. FEKP-a prijavljene su 53 priče učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, ali i iz susjednih država. O pobjedničkim je radovima ove godine odlučivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina, novinar i pisac Srđan Sandić, te pjesnikinja Monika Herceg.

Nakon pročitanih svih pristiglih radova, žiri je odlučio prvu nagradu dodijeliti Alisi Ciglar Tišljar, učenici četvrtog razreda OŠ Bukovac iz Zagreba, čija ga je priča Duga na početku kraju puta, budućnost čini se ljuta, kako je istaknuto na svečanom proglašenju, jednoglasno oduševila spojem zaigranosti i ozbiljne uronjenosti u stvarnost.

“Ova poezija u prozi istakla se, kako zaigranim i zvučnim ritmom, tako i pažljivim povezivanjem aktualnih društvenih tema; sve od pandemije, preko potresa koji je pogodio Zagreb, do ekologije i zabrinutosti za okoliš, predstavljeno je iz perspektive djeteta. Zaigranosti i dječjoj perspektivi unatoč, riječ je o tekstu koji pokazuje zavidnu vještinu i zrelost izričaja, na kakvima bi pozavidjeli i odrasli autori”, mišljenje je prosudbenog povjerenstva pročitano na dodjeli.

Drugonagrađena priča Neizvjesno i neodređeno Brigite Stajić, učenice trećeg razreda IX. gimnazije u Zagrebu, opisana je kao priča složene narativne konstrukcije koja suvereno izmiče zamkama spekulativne fikcije poput viška kontekstualizacije i “info-dumpanja”.

“Umjesto toga, suptilno smo uronjeni u skicu budućnosti koja se promišljeno oslanja na postojeće kulturološke temelje. Jednako elegantno iznesena je i društvena kritika, koja obrađuje kolektivno stanje otuđenosti kroz zapažanja protagonista. ‘Neizvjesno i neodređeno’ kompozicijski je vješt, kritički odmjeren i stilski skladan tekst koji izvjesno određuje obećavajuću spisateljsku budućnost mlade autorice”, ističe se u obrazloženju nagrade.

Trećenagrađena priča je Vertikalna stvarnost sedamnaestogodišnje Lorene Ivanković, učenice zagrebačkog MIOC-a, a riječ je o, kako je rečeno, veselom i detaljnom prikazu budućnosti koji pruža užitak “skladnog nesklada iskonske prirode i čiste tehnologije”.

“Kao što citat sugerira, Lorenina priča specifična je po zaraznom optimizmu koji nije skliznuo u slatkorječive patetike. Pratimo djevojčicu koja odlazi na svečano preuzimanje vremenske kapsule zakopane prije 100 godina i tom prigodom će po prvi puta u životu hodati po Zemlji!”, ističe žiri.

Žiri je jednu priču odlučio posebno pohvaliti, Dioklecijanovi mušketiri trinaestogodišnje Rine Punde, učenice Osnovne škole Tituša Brezovačkog u Zagrebu. “Dioklecijanovi mušketiri” priča je o prijateljstvu smještena u prostore potopljene Dioklecijanove palače. “Tekst osvaja pouzdanim pripovjednim glasom koji vodi kroz urednu narativnu kompoziciju i uvjerljivo izvedene dijaloge. Obrađujući ozbiljnu temu vršnjačkog nasilja, usamljenosti i nesigurnosti, mušketiri uspijevaju završiti s optimističnom notom i daškom humora”, mišljenje je žirija.

Sve priče koje su ušle u uži izbor mogu se pročitati na mrežnim stranicama Festivala europske kratke priče, a nagrađene će biti objavljene i na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka.