fbpx

Senko Karuza (Hrvatska)

SENKO KARUZA, rođen je 1957. u Splitu. Studirao filozofiju na FF-u u Zagrebu. Objavljivao u Poletu, Studentskom listu, Studentu, Mogućnostima, Rivalu, Dnevniku (Ljubljana). Uvrštavan u različite antologije, preglede i izbore kratkih priča. Ispisuje redovito kratke priče u Slobodnoj Dalmaciji pod zajedničkim nazivom Vodič po otoku. Objavio knjigu kratkih priča Busbuskalai (1997).

Karuza piše već dugo (još od zlatnog doba Quoruma), knjige objavljuje zadnjih desetak godina, a sada mu je Profil objavio knjigu sabranih proza Teško mi je reći, u kojoj su kratke priče i prozni zapisi iz knjiga Busbuskalai, Ima li života prije smrti i Vodič po otoku. Kamara obscura objavljuje 2010., a  2016. za Meandar objavljuje Prsa u prsa, knjigu zaokruženih priča, eseja, o literarnoj igri složenoj od prostora i prolaznosti.

Ako je nešto konstanta u njegovoj prozi, onda je to otok, s tim da o toj čestoj književnoj temi Karuza piše – a kako drugačije – s ”pogledom iznutra”, a ne s kopna. Senko, naime, dobar dio godine živi u viškoj uvali Mala Travna.