fbpx
plakat-opci_web

Should I Stay or Should I Go

plakat opci web

Za kratku priču nikada nije bilo dvojbi: treba krenuti, baš kao što treba znati i stati (na vrijeme).

Staru alkemiju koja zarez pretvara u savršenu točku još jednom će, svojim tekstovima, prikazati neki od najuzbudljivijih europskih pisaca današnjice, ali pitanje iz naslova ovog predgovora programe FEKP-a obilježit će i na druge, kudikamo ozbiljnije načine.

Što su nam domovine (jezik, zemlja, kultura?) i treba li im biti/ostati vjeran – ostati ili otići?

Dok svijet obilježava 10 godina od invazije na Irak, a prijepori oko opravdanosti vojne intervencije ne prestaju – Hassan Blasim, sjajan irački pisac s finskom adresom i Rawi Hage, Kanađanin i Libanonac – dobitnik prestižne nagrade IMPAC Dublin, razgovarat će o posljedicama odluka koje su za njih donosili drugi, o svojim književnim i ljudskim odgovorima na odluke koje su promijenile svijet u kojem živimo.

Izbor koji svijet mijenja lokalno, u našem dvorištu – nešto više od mjesec dana od pretvaranja Hrvatske u još jednu od EU zvjezdica – pretrest ćemo zajedno, u društvu Europljana s različitim iskustvima – Iraca, Španjolaca, Bugara, Britanaca… – pisaca koji nam o tome imaju koješta reći.

A može li se zapravo ostati u raskoraku? Krenuti pa stati, priču otvoriti pa zatvoriti, posuditi je iz “tuđeg” medija, uvući u svoj i vratiti tako da zagolica? Taj osjetljivi balans na ovogodišnjem FEKP-u iskušavaju izvanredna Karrie Fransman i domaće strip autorice, u projektu koji će u neke nove stripopriče spojiti “naše” priče i “njihov” strip.

Staru clashovsku dilemu osjetit će i knjige – odlaze li ili ostaju, trebaju li nam, i u kojem obliku? Hrvatska izdanja svojih knjiga na FEKP-u 2013. predstavit će europske književne zvijezde itekako poznate domaćoj publici: Philippe Claudel, Paolo Giordano, Filip David, Alek Popov i Rawi Hage – između svih ostalih razloga i zato da bi ovo pitanje (još jednom) pretvorili u retoričko.

Ako je postojao trenutak u kojem pri izradi ovog izdanja FEKP-a nijednom nismo dvojili – krenuti ili stati – bio je to onaj kad smo za počasnog gosta izabrali Vels! Svojom pripovjedačkom magijom Deborah Kay Davies, Jon Gower, Owen Martell i Rachel Trezise pokazat će vam zašto!

Jednostavno: Mary Costello, Damir Karakaš, Senko Karuza, Ildikó Lovas, Adam Marek, Denis Peričić, Edo Popović, Keith Ridgeway, David Roas, Ivana Simić Bodrožić… svaki od gostiju 12. FEKP-a poseban je, uvjerljiv, osebujan, izvrstan, jasan i glasan odgovor na dilemu iz naslova – YES, WE SHOULD!

Do večeras i do kraja tjedna, u Zagrebu i Varaždinu, na Festivalu europske kratke priče!

Roman Simić Bodrožić