fbpx

Sjajan odaziv mladih na Natječaj FEKP19 za kratku priču: prijavljene 143 priče, 108 autorica i autora do 19 godina

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su novu kategoriju natječaja za kratku priču – natječaj FEKP19 za mlade autore i autorice, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti.

Na zadanu temu “Trebaš čuti ovu priču” prijavljene su ukupno 143 priče, 108 mladih autorica i autora, pa će žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić i profesorica Helena de Karina, imati pune ruke posla!

Najmlađi prijavljeni autor/ica ima 8 godina, najstariji/ja 19, a prijave su stigle iz svih krajeva Hrvatske. Prema prvim procjenama, najveći broj prijava je iz Rijeke i okolice, slijede Zagreb i okolica, te ostali dijelovi Hrvatske: Pula, Split, Osijek, Novska, Varaždin, Ludbreg, Dubrovnik i drugi.

Žanrovski i tematski, kratke priče prijavljene na FEKP19 natječaj, raznolike su; puno je SF-a, fantasyja, a ima i nešto bajki. Dosta prijavljenih priča bavi se obiteljima, školom i prijateljstvima, a čest motiv je i priroda, uz pojedine ekološke teme. Starije učenike zanimaju također društvo i politika, razlike između privatnog i javnog, a pitaju se i tko su oni sami te što je sve ovo.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival Europske kratke priče zahvaljuju svim prijavljenim autorima na sjajnom odazivu, čemu je doprinijela i izvrsna suradnja s knjižnicama, osnovnim i srednjim školama te suradnja s profesorima-mentorima.

Proglašenje najbolje priče održat će se na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, u četvrtak 6. lipnja 2019. u OKC-u Palach (Kružna 8, Rijeka) u 20 sati i 30 minuta, dok će čitanje samih priča biti dan poslije, u petak, 7. lipnja 2019.g. u 11 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka), pod moderatorskom palicom Envera Krivca.

Uz dolje navedene “opipljive” nagrade, tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku.

1. nagrada je HUAWEI MediaPad
2. nagrada je E-Book čitač KINDLE Touch
3. nagrada je Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini

Sponzor nagrada za FEKP19: Makromikro grupa d.o.o.

Dodajmo, Festival europske kratke priče, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, ove se godine održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s temom HOMO NARRANS, a istražuje temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Festival se održava u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja 2019. godine.

Cjelokupni program Festivala europske kratke priče možete pronaći ovdje i na web stranici rijeka2020.eu.