fbpx

Staša Aras (Hrvatska)

Staša Aras (Stanislava Nikolić Aras), rođena je u Trogiru. Studij kroatistike završila je u Zadru gdje je i živjela do 2015.
Bavi se književnim moderacijama i organizacijom književnih susreta u Art radionici Lazareti u Dubrovniku.
Vodi čitateljski klub u Knjižnici Dubrovnik te radionice kreativnog pisanja.
Radi kao srednjoškolski nastavnik.
Kreativnim pisanjem, radionicama s mladima, klubovima i organizacijom književnih događanja bavi se dugi niz godina. (Umjetnički ravnatelj umjetničke organizacije Teatro Verrdi, jedna od organizatora književnog festivala Kalibar, urednica programa Književnost u Lazaretima). Piše za i surađuje s: Trećim programom hrvatskog radija, svim relevantnim književnim časopisima u zemlji, knjižnicama (Zadar i Dubrovnik), centrima za mlade i drugim kulturno umjetničkim institucijama.
Do sada objavila: poezija: Takve se stvari događaju ljudima (Algoritam 2014.) Nedolično i vrijedno spomena (Durieux 2015), Premještanja (Hena.com 2020.) zbirke kratkih priča Meke granice (Algoritam 2015.) i 12 pred zidom (Sandorf 2020.) roman Horor vacui (Treći trg, Beograd 2020.)
Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem, Podgorica 2015. i 2016.; nagradu Mate Raos za najbolju kratku priču, romanom Horror vacui osvojila je prvu nagradu na natječaju Trći trg u Beogradu 2020.
Živi i radi u Dubrovniku.