fbpx

Što vas očekuje na programu FEKP-a u četvrtak 6. lipnja

Tema je ovogodišnjeg izdanja Festivala Novi vjetrovi, a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivat će se odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

Drugi dan našeg Festivala prepun je događanja! 

Pozivamo vas da nam se prvo pridružite na predstavljanjima knjiga u Knjižari Fraktura.

U četvrtak 6. lipnja u Knjižari Fraktura moći ćemo vidjeti dvoje sjajnih autora. Prvo u 18 sati Patricija Horvat razgovara s irskom spisateljicom Nualom O’Connor, čiji je roman Nora u Hrvatskoj objavio nakladnik Ocean More (u prijevodu Mije Pervan). Riječ je o impresivnoj i moćnoj fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, koja je ostala zapamćenom kao “najvažnija muza irske književnosti”, a bila je zapravo mnogo kompleksnija, snažnija i zanimljivija osoba nego što to ukazuje njezina reputacija.

U 19:15 sati Roman Simić razgovarat će s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih i uopće latinoameričkih suvremenih pisaca. Dva njegova romana kod nas su dostupna u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, a najnoviji – Zaborav koji ćemo biti (prevela Željka Lovrenčić) – knjiga je s više dimenzija. Poetična je to memoarska proza satkana od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.

Naše književno druženje nastavljamo u Vintage Industrial Baru.

Četvrtak zatvaraju književna čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljivijii, a u kojem pisci nakon kratkog razgovora pred uvijek zainteresiranom publikom čitaju svoje radove. U Vintage Industrial Baru nastupit će tako u 20:30 sati Chloe Aridjis, meksičko-američka spisateljica u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), Nuala O’Connor, ali i domaće kratkopričaške snage Mladen Blažević i Luka Ostojić

Pridružite nam se u danas u Knjižari Fraktura i Vintage Industrial baru!

Ulaz na sva događanja je slobodan!

Cijeli program pogledajte na webu, a pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookInstagram

 Vidimo se na FEKP-u!

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.