fbpx
una

Una Vizek s pričom Međa proglašena pobjednicom natječaja

Žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić je na večernjem čitanju u utorak, 31. svibnja proglasio pobjednike natječaja za kratku priču 15. Festivala europske kratke priče.

Prvu je nagradu osvojila Una Vizek s pričom Međa, drugu Stefan Bošković s Fashion and Friends, a treću Zoran Lazić s pričom Kristina ide u pakao.

Pobjedničke priče, kao i ostale  finaliste, možete pročitati u rubrici Finalisti.

FEKP čestita pobjednicima!

***

Una Vizek. Rođena. Još u 70tim. U Zagrebu. Još uvijek sam tu. Pišem software od 9-17. Od 17-9 pišem drame. Plešem kad stignem. Ponekad skuham ručak ili se pobrinem za djecu. A i mužu katkad dam jesti. Srećom, drame se mogu pisati i dok se vješa veš. Otkad pišem uspjela sam napisati 4 cjelovečernje drame: „Pomračenje“ (2010.), je imalo javno čitanje u sklopu Dramaturškog studija – Mala noćna čitanja 2012, objavljeno je u časopisu Kazalište , te je imalo radijsku praizvedbu na Hrvatskom radiju u režiji Maria Kovača. „Posljednji poziv za Reykjavik“ (2012.) je bio u užem izboru za nagradu „Marin Držić“ za 2012. godinu. „Posljednji Hrvati“ (2013.) su imali javno čitanje u sklopu Malih noćnih čitanja 2014. „Nema života na Marsu“ je osvojilo nagradu M.Držić (3. Mjesto) za 2015. godinu.

*

STEFAN BOŠKOVIĆ je rođen 15. 2. 1983. godine u Podgorici. 2010. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavio roman “Šamaranje” koji je drugonagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”,Pobjeda, 2014. Drugo izdanje romana ”Šamaranje” OKF i CDNK, 2014. Objavio krake priče “Na samrti”, “My favorite things”, ”Transparentne životinje”, “Transkripcija”, “ Romeo i Glok”. Priče su mu prevedene na engleski, ruski I slovenački jezik. Izvedeni dramski tekstovi “ U ljubavnom trouglu” ,2013. ” Komad” , 2014. Scenarista je serijala od 16 epizoda sitkoma “ Dojč Caffe” 2015. Scenarista dugometražnog filma” Ispod mosta, među stijenama” , 2015. Scenario za kratki igrani film “Umir krvi” , 2014. Koji je pored brojnih nagrada osvojio je gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu Drama International Short Film u Grčkoj I nagradu za za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci, Kratkofil Fest 2015Scenario za kratki film “ Diler” i “ Patos”, 2014. Scenariji za nekoliko dokumentaraca.

*

Zoran Lazić, rođen u Slavonskom Brodu. Objavio roman “Ljeto u gradu”, zbirke priča “Miss Krampus” i “Kalendar: priče iz Vanbalone”. Koautor romana “Gori domovina” i kazališne predstave “Spektakluk”, scenarist igranog filma “Narodni heroj Ljiljan Vidić”, tv-serija “Zakon!” i “Bitange i princeze” te game showa “BezVeze”.

Fotografija: Marina Paulenka