fbpx
FEKP19 tri

Finalisti natječaja FEKP19

Ovogodišnja, novopokrenuta kategorija Natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19, pokazala je da je kratka priča svima bitna. Na zadanu temu ‘Trebaš čuti ovu priču’ prijavljene su ukupno 143 priče, 108 mladih autorica i autora, iz svih dijelova Hrvatske.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su novu kategoriju natječaja za kratku priču – natječaj FEKP19 za mlade autore i autorice, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti. Izvanredan odaziv mladih kratkopričaša i kratkopričašica iznenadio nas je sve i dokazao da kratka priča živi i dalje – bez obzira na njene promijenjene formate, neočekivane teme i žanrove.

Žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić i profesorica Helena de Karina, imali su pune ruke posla. Nakon dva kruga ocjenjivanja, vijećanja i beskrajnog ‘mejlanja’, donijeli su odluku o pričama koje ulaze u finale.

Ovo su priče koje su ušle u uži izbor, priče koje čine finaliste prvog FEKP19 natječaja, redom prijava na natječaj:

Monika Madžar: Između korica
Ida Zdilar: I šumski kraljevi plaču
Elisa Marčinko: Priče su važne
Marta Sladoljev: Titolo
Stefany Vučković: Hrpa riječi
Vedrana Podravec: Let snježne pahuljice
Filip Šupuković:   Misao #1
Marija Kuten: Nije li čudno
Mihaela Tomić: Trebaš čuti ovu priču
Laura Haramija: Show must go on
Mirko Grgorinić: 3 sestre

Svim autoricama i autorima zahvaljujemo na prijavama. Pred žirijem su još dva dana mukotrpnog posla, u kojima će morati odabrati one TRI, prvonagrađene priče.

Ovogodišnje dobitnike nagrada objavit ćemo u programu Literary Europe Live plus Festivala europske kratke priče u Rijeci, u četvrtak, 6. lipnja, u Omladinskom kulturnom centru Palach, od 20:30 sati.

_____
Nagrade

Uz dolje navedene “opipljive” nagrade, tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku.

  1. nagrada je HUAWEI MediaPad
  2. nagrada je E-Book čitač KINDLE Touch
  3. nagrada je Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini

Sponzor nagrada za FEKP19: Makromikro grupa d.o.o.

i Centar za kreativno pisanje Rijeka koji će dobitnicima osigurati nagrade iznenađenja

Dodajmo, Festival europske kratke priče, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, ove se godine održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s temom HOMO NARRANS, a istražuje temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Festival se održava u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja 2019. godine.

U srijedu otvaramo Festivalski program u Rijeci. Pronađite nas i javite nam se da kratko-pričamo na jednoj od lokacija. Riječki program

Cjelokupni program Festivala europske kratke priče možete pronaći na web stranicama: europeanshortstory.org i rijeka2020.eu.