fbpx

Festival europske kratke priče postao je punoljetan!

Razgovorom s proslavljenim piscem Miljenkom Jergovićem otvoreno je u nedjelju (2. lipnja) u krcatoj dvorani zagrebačkog Teatra &td osamnaesto, slavljeničko izdanje najdugovječnijeg domaćeg književnog festivala – Festivala europske kratke priče.

Festival europske kratke priče (FEKP) će do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci oko središnje teme Homo Narrans (čovjek kao biće pripovijedanja) okupiti tridesetak važnih pisaca, mahom vrsnih kratkopričaša, istaknutih inozemnih i domaćih imena svjetske i domaće književne scene.

Prvu festivalsku večer otvorili su Miljenko Jergović i Đurđica Čilić razgovorom o tome kako je biti pisac u egzilu, o pravu, ali i potrebi, nužnosti da se ispriča priča.

U razgovoru je spomenut i Semezdin Mehmedinović, bosanskohercegovački pisac s američkom adresom, autor koji je također trebao biti gost prvog dana FEKP-a, ali se zbog iznenadne privatne situacije morao ispričati.

Mehmedinović je ipak bio prisutan, Đurđica je čitala njegove priče i fragmente koji su joj sjajno poslužili kao uvodi u pitanja o stvaranju, o jeziku, o tome mora li istinski pisac biti izgubljen u svijetu i o tome što doista znači emigrirati.

U nešto više od sat vremena uzbudljivog, dinamičnog razgovora, brojna je publika imala priliku upoznati Miljenka Jergovića ne samo kao pisca koji duboko promišlja pisanje i čitanje, što je dobro poznata činjenica svima koji čitaju njegove tekstove, već i kao pisca koji se spreman otkriti i otvoriti, odškrinuti prozorčić u vlastiti intimni svijet.

FEKP je donio i četiri vrlo zanimljiva događanja. U klubu Booksa održao se Sat u radionici kratke priče na kojem svi zainteresirani mogli od irskog majstora ove forme, pisca i sveučilišnog profesora Alana Titleya, naučiti poneki trik i dobiti savjet kako pisati.

Sat vremena kasnije na istom mjestu su razgovarali Tomica Bajsić i Melatu Uche Okorie, irska spisateljica rođena u Nigeriji, autorica koja je osam i pol godina traženja azila pretopila u pripovijetke koje su je svrstale među najsnažnije glasove suvremene irske književnosti.

U 19 sati u MM Centru zagrebačkog Studentskog centra predstavili smo knjigu Putnik stoljeća Andresa Neumana, jednog od najvažnijih mladih latinoameričkih autora, istinske književne zvijezde ovjenčane brojnim nagradama, autora čije su knjige prevedene na dvadesetak svjetskih jezika.

Program je zaključilo večernje čitanje, na kojem su nastupili finska spisateljica Rosa Liksom, Melania G. Mazucco, talijanska spisateljica i dobitnica najvažnije talijanske književne nagrade Strega, mladi albansko-talijanski pisac Elvis Malaj i eksplozivni meksički pisac Antonio Ortuño.

Uz osamnaesto izdanje FEKP-a održan je i šesti natječaj za kratku priču koji je pokazao da se regija može podičiti odličnim kratkopričašicama i kratkopričašima.

Na Natječaj je 148 autorica i autora prijavilo 234 priče s temom “Trebaš čuti ovu priču”, a žiri u sastavu Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović odabrao je dvanaest finalista.

To su (redom prijave na natječaj): Ivo Kara-Pešić, Miljan Milanović, Adi Tufek, Ervin Mujabašić, Eliša Papić, Ljiljana Grubač, Mario Majdić Natrlin, Dimitrije Bukvić, Maja Ručević, Bojana Babić, Igor Marić i Marija Ranković.

Festival europske kratke priče je međunarodna manifestacija koja se u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP) uz podršku Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te Sveučilišta u Zagrebu, kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koja djeluju u Hrvatskoj održava već – osamnaest godina.

FEKP je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.